Helyi közélet

2013.04.09. 13:41

A depresszió és a daganat

A depresszió kezelése javítja daganatos betegek túlélési esélyeit.

A depresszió kezelése javítja daganatos betegek túlélési esélyeit.A DEOEC Sugárterápia Tanszéken egy határon átívelő pályázat lehetőséget adott a daganatos betegek pszicho-onkológiai vizsgálatára. Egy kérdőíves felmérés 100 daganatos beteg depresszióra legjellemzőbb változóit vizsgálta: a szociális visszahúzódást, döntésképtelenséget, alvászavart, fáradékonyságot, testi tünetek miatti túlzott aggódást, munkaképtelenséget, pesszimizmust, elégedetlenséget, örömképtelenséget és önvádaskodást. A kiértékelés során a betegek 89,2 százalékánál találtak depressziós jeleket, ezen belül 67,7 százalékánál enyhe tünetekkel (ami lehet a diagnózissal való szembesülés hatása); 15,1 százalékánál közepes, 6,5 százalékánál súlyos tünetekkel. Megállapították: ez utóbbi esetekben a pszichés támogatás már jelentős javíthatja a betegek életminőségét.

A depresszió felismerésének és kezelésének fontosságát számos vizsgálat igazolja, amelyekben egyértelműen igazolták, hogy az onkoradiológiai betegek depressziójának gyógyszeres, illetve pszichoterápiás kezelése jelentősen javítja a negatív élethelyzettel való megküzdést és növeli a túlélés esélyeit a kezeletlen depressziós betegekhez képest. Az említett vizsgálatok eredményei megerősítették a komplex kezelés jelentőségét, ami hozzájárulhat akár a daganat progressziójának lassításához is.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában