Helyi közélet

2013.03.26. 19:52

Visszajött a Himalájáról

Miskolc - Rakaczki Bence betegségéről és kezeléséről tartottak sajtótájékoztatót kedden délelőtt Miskolcon.

Miskolc - Rakaczki Bence betegségéről és kezeléséről tartottak sajtótájékoztatót kedden délelőtt Miskolcon.A DVTK NB I-es labdarúgó csapatának kapusa, mint ismeretes, leukémiában szenved. Betegségéről, a vérrák kezeléséről és gyógyulási esélyeiről beszélt kedden dr. Nagy Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház orvosigazgatója és dr. Nagy Kálmán, az intézmény gyermekellátásért felelős igazgatóhelyettese.

– A sportolóról eddig szándékosan nem beszéltünk – kezdte dr. Nagy Kálmán, aki rögtön hozzátette: – Vele kapcsolatban semmi titokzatos dolog nem történt nálunk, csupán az volt a szándékunk, hogy nyugodt légkört teremtsünk számára és kizárjuk a zavaró körülményeket. Azt egy pillanatig sem tagadom, hogy Bence nagyon kedves betegünk, aki teljesítményével kivívta a közvélemény figyelmét, központunkban pedig példamutató magatartást tanúsított.

November óta

A Velkey László Gyermekegészségügyi Központ professzora ezután elmondta, hogy Rakaczki Bencét tavaly november 22-én vették fel, s azóta kezelik könnyűnek nem mondható, ráadásul nehezen kezelhető betegségével. A sportolót a GYEK-ben igyekeztek a lehető legjobb állapotba hozni, majd...

– Betegünk kemoterápiás kezelésével csak egy „részleges állapotot” értünk el, s amikor Bence bement a transzplantációs boxba, még voltak benne daganatos sejtek – folytatta dr. Nagy Kálmán. – Ezeket kiírtottuk, majd megkaptuk a névtelen amerikai donor őssejtjeit, melyek nemzetközi kerestetés után jutottak el hozzánk. Közérthető fogalmazással élve: Bence korábbi sejtjeit egy másik ember sejtjeivel helyettesítettük. Ezeket beültettük, közben pedig gyógyszeres terápiával meggátoltuk a régi sejtek növekedését. Az eddigi vizsgálatok alapján elmondhatom, hogy vérében nem találtunk az eredeti betegségének megfelelő sejteket, de arra is felkészültünk, ha a helyzet változna. Betegünk klinikai és fizikai állapota kielégítő, végleges gyógyulására jó esélyünk van. Bencével kapcsolatban azonban csak akkor leszek majd teljes mértékben elégedett, ha újra látom a focipályán, azt viszont még nem tudom megmondani, hogy ennek mikor jön el az ideje.

Az első hat hónap...

A professzor ezt követően kijelentette, hogy a vérrákban szenvedők hegymászók, majd Rakaczki Bencére fordítva a szót leszögezte: betegük megmászta a Himaláját, s onnan nagy testi és lelki erőfeszítéssel vissza is jött. Lapunk kérdésére válaszolva dr. Nagy Kálmán elárulta még, hogy a gyógyulási folyamat első hat hónapja a legkritikusabb, utána egyre csökken az úgynevezett kiújulás veszélye. Bence mostani, kedvező állapotát sorozatos vérképelemzéssel vizsgálják, s egy-egy ilyen analízissel több százezer sejtet vesznek górcső alá.

– Két hónapja azt mondtam hogy nyerésre állunk, de még csak a meccs 15. percében tartunk – zárta gondolatait dr. Nagy Kálmán, majd mosolyogva megtoldotta: – A találkozót időközben lefújták és töretlenül hiszek abban, hogy nem lesz visszavágója.

ÉM-KT


A bibliát is olvasta

A sajtótájékoztatón ott volt Rakaczki János, Bence édesapja is, aki köszönetet mondott a kórház vezetésének, személy szerint dr. Nagy Kálmánnak és dr. Kelemen Ágnes adjunktusnak, a kezeléséből részt vállaló szakdolgozóknak, majd az „égieknek” és fia mindent elsöprő akaraterejét is szóba hozta.

– Az elmúlt hónapokat soha nem fogjuk elfelejteni – hangsúlyozta az édesapa, akitől megtudtuk még, hogy a kórházban Bence megszerette a könyveket, többek között kezébe vette a Bibliát és lélekerősítő sorokat is olvasott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában