Helyi közélet

2013.03.18. 12:33

Távhőügy: ki kell fizetni az 500 ezret

Miskolc - Elvesztette a pert a Mihő ellen az asszony, de lesz még (másik) per az ügyben.

Miskolc - Elvesztette a pert a Mihő ellen az asszony, de lesz még (másik) per az ügyben.Másodfokon is elvesztette a pert K. A. Éva. Ügyéről az elsőfokú tárgyalás után írtunk: a Mihő Kft. perelte be, közel 500 ezer forinttal tartozik, amelynek jogosságát alperesként vitatta. Az úgynevezett távhős-ügyről van szó, amellyel már többször foglalkozott lapunk. A probléma nem csak őt, hanem nagyon sok mindenkit érint. A panelprogramon átesett, költségelosztóval ellátott épületeknél a földszinti és a szélső lakások lényegesen többet fizetnek, mint a többiek. (A felújítás után néhányan – a ház szélén vagy a fűtési gerincvezeték végén lakók – azt tapasztalták, hogy jelentősen megnőtt a fűtési költségük. Ez azért van, mert a ház belső részein lakók gyakorlatilag kizárhatják a fűtést, amíg a szélén vagy a fűtési rendszer végén lévőknél jóval alacsonyabb a hőmérséklet. Így az előbbiek fizetik ki a „nem fűtők” fogyasztását is.)

Elismerik a problémát

A problémát egyébként minden érintett hatóság elismeri, de megoldást nem kínálnak. A sokszor több százezer forintra rúgó elszámoló számlát pedig ki kell fizetniük az érintetteknek, erre utal a mostani bírósági ítélet is. Még akkor is, ha az elsőfokon eljáró bíró a tárgyalás végén kijelentette, ha jogszerűt is, de igazságtalan ítéletet hozott.

Hogy miért igazságtalan? A bíróság által kirendelt független műszaki szakértői vélemény is alátámasztotta, hogy az elszámoló számlán szereplő fogyasztás tízszerese a reálisnak.

– Az elszámolás a vonatkozó törvény szerint történt, a bíróságnak ezen nem áll módjában túllépni – indokolta a bíró az elsőfokú ítélet után a döntést, utalván arra, hogy a MIHŐ Kft. az adott épület hőmennyiségét a lakóközösség szerződésbe foglalt döntése alapján osztja szét, ettől nem térhet el. Elmondta azt is, hogy jogszabályon kellene változtatni ahhoz, hogy kivédhető legyen a probléma.

Nem a Mihőt...

A másodfokon eljáró bíró is erre hivatkozott.

– Valószínű, nem a Mihőt kellett volna perelnem – mondja K.A.Éva lapunknak az ítélet után. Megjegyezte, nem tehet mást, ki kell fizetnie az összeget.

Így vélekedett dr. Török Lajos is, aki – hallgatóként szintén részt vett a tárgyaláson – és hasonló cipőben jár mint Éva. Ő is 400 ezer forint feletti elszámolószámlát kapott a Mihőtől, ennek jogosságát ő is firtatja. Mint mondta, ő is pert indított, de nem a Mihőt, hanem a lakásszövetkezetet pereli, a tárgyalás időpontját még nem tűzte ki a bíróság.

Mint mondja, azért a lakóközösség ellen indítja a pert, mert a Mihő a társasház által küldött adatok alapján számláz, a távhőszolgáltató nem is a fogyasztóval, hanem velük áll szerződéses viszonyban.

Meggazdagodnak

– Többek közt azért perelem őket, mert valótlan adatokat közöltek a távhővel, s azért is, mert ez által egyesek (a lakók egy része, akik nem fizetnek a fogyasztásért az igazságtalan elosztás miatt) jogtalanul meggazdagodnak – magyarázza.

Arról a napokban írt lapunk, hogy úgy tűnik, várható jogszabályváltoztatás az ügyben. Sebestyén László, Miskolc országgyűlési képviselője (Fidesz) többször interpellált a parlamentben. Most, a múlt héten Fónagy János államtitkár válaszában ígéretet tett: a kormány a lehető legszorosabb időn belül megvizsgálja ezt a kérdést, és módosítja a szabályokat. (Az interpelláció és a válasz a Borsod Online-on olvasható.)

Sebestyén Lászlót arról kérdeztük, szerinte milyen jogszabályváltoztatás jelentene megoldást ebben az ügyben.

Elmondta: az energiahivatal vizsgálja az ügyet, legyen a szakértők feladata a döntés. Ő úgy látja, hogy a költségelosztók szerepét kellene visszaszorítani.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában