Helyi közélet

2013.03.28. 14:31

Sikeres hatósági járműszemle Plzenben

Plzen, Miskolc – A Škoda Transportation a.s. plzeni gyárában befejezés közeli állapotban vannak a Miskolcra érkező 26THU3 típusú villamos prototípus járművei. A cseh vállalatnál jelenleg a két prototípus járműből az első elkészült, a második összeszerelése pedig folyamatban van.

Plzen, Miskolc – A Škoda Transportation a.s. plzeni gyárában befejezés közeli állapotban vannak a Miskolcra érkező 26THU3 típusú villamos prototípus járművei. A cseh vállalatnál jelenleg a két prototípus járműből az első elkészült, a második összeszerelése pedig folyamatban van.2013. március 19-én a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) és az MVK Zrt., valamint a Zöld Nyíl Projekt mérnökei a gyártó jelenlétében helyszíni hatósági járműszemle keretében győződtek meg az 1. számú prototípus jármű készültségéről. A szemle célja annak megállapítása volt, hogy a jármű készültségi állapota lehetővé teszi-e az NKH által előírt típusvizsgálatok megkezdését.

A jármű összeszerelt állapotban, a gyári tesztpályán várta a hatósági ellenőrzést. Az új miskolci villamos LED kijelzőin már az „1 Miskolc” felirat világít, a belső képernyőkön az MVK Zrt. logója köszöntötte a villamosra lépőket. A szokatlanul nagy utastérben a belső burkolatok, kapaszkodók, ülések már elhelyezésre kerültek, a vezetőfülkében a kor műszaki elvárásainak megfelelő színvonalú vezetőpult tekint vissza ránk. Az elektromos berendezések beszerelési munkái is közel vannak a befejezéshez. Folyamatban van a klíma és a szellőző rendszer beállítása, próbaüzeme, emiatt a felső burkolati elemeket még nem helyezték el a járműre.

Az egész napos vizsgálat kisebb módosítási igényeket fogalmazott meg, a gyártó a javaslatokat elfogadta, a kért kiegészítéseket még a Magyarországra történő szállítás előtt elvégzi.

A hatósági járműszemle alapján az NKH megállapította, hogy a 26THU3 típusú, 1. számú prototípus járművel a típusvizsgálatok megkezdhetők. A gyártóval egyeztetett ütemezés alapján a járművel először a Škoda Transportation a.s. plzeni gyárában kezdődnek meg a szükséges vizsgálatok és mérések, ezt követően a plzeni közlekedési társaság villamos pályáján folytatják a teszteket.

A 1. és 2. prototípus a plzeni vizsgálatok befejezését követően várhatóan júliusban érkezik Miskolcra, ahol a tervezett további típusvizsgálatok mellett még 10.000 km-t kell futniuk. A korábban megismert motívumok festését csak ez után végzik el a cseh szakemberek, és a villamosok így érkezhetnek majd Miskolcra.

Bízva a Skoda szakembereinek hozzáértésében és elkötelezettségében, várhatóan a tesztek szeptember végére befejeződhetnek. A típusengedély kiadására a tesztek sikeres befejezését követően kerülhet sor.

- Zöld Nyíl Projekt Igazgatóság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában