Helyi közélet

2013.03.11. 13:25

Nézőpont: Ne írd alá, János!

<em>Az alkotmány negyedik módosítása ellen tüntettek a civilek szombaton a fővárosban. „Az alkotmány nem játék”, skandálták, majd nem bízva erejükben és a parlamentben „Ne írd alá, János!” felszólításba csaptak át. János, azaz Áder János köztársasági elnök, akinek aláírásával kell szentesítenie a parlament által hozott törvényeket.</em> <strong>Hegyi Erika jegyzete</strong>

Az alkotmány negyedik módosítása ellen tüntettek a civilek szombaton a fővárosban. „Az alkotmány nem játék”, skandálták, majd nem bízva erejükben és a parlamentben „Ne írd alá, János!” felszólításba csaptak át. János, azaz Áder János köztársasági elnök, akinek aláírásával kell szentesítenie a parlament által hozott törvényeket. Hegyi Erika jegyzeteA civilek elmondták érveiket, miért nem szabad módosítani az alkotmányt. Akik pedig módosítani szeretnék, leginkább azzal foglalkoztak, hogy melyik ellenzéki párt szervezte a tüntetés (és a korábbi Fidesz-székház foglalását).

Nyilván jól tudják a kormányzó pártok, hogy a civilek nem mindig civilek. Hogy akik látszólag középen állnak, gyakran kacsintgatnak jobbra vagy balra. Bizonyos előnyökért nagyszerű tüntetéseket produkálnak, fűszerezve egy kis balhéval, hogy nagyobb legyen a sajtóvisszhang, és lehetőleg csatlakozzanak azok is, akik igazán nem is értik miről van szó. Akárkik is voltak a tüntetők, és a kormányzó pártoknak akármennyi is a többségük a parlamentben, igazi demokráciában úgy szokás, hogy egyeztetés előzi meg a törvényhozást, és igyekeznek megszerezni a társadalmi támogatottságot. Ha pedig nem így történik, jön a tüntetés és a kerítésen átugrálás. Persze csak addig, amíg ennek tilalmát is be nem emelik az alkotmányba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában