Helyi közélet

2013.03.19. 11:08

Hajléktalanszállók: Volt meleg szállás és zsíros kenyér

Miskolc, Ózd, Mezőkövesd - Megyeszerte megteltek a hajléktalanszállók a zord hétvégén.

Miskolc, Ózd, Mezőkövesd - Megyeszerte megteltek a hajléktalanszállók a zord hétvégén.A hideg és havas hétvégén megteltek megyénk hajléktalanszállói. Csak azok maradtak kint éjszakára, akik kis sufnijukban fűteni is tudtak.

– Senkit nem kellett rábeszélni Miskolcon, hogy jöjjön be a szállóra, telt házunk volt a hosszú hétvégén – mondta lapunknak Duberné Dunaveczki Éva, a Vöröskereszt Hajléktalanokat Gondozó Központjának intézményvezetője. – A nappali melegedőnk 240 férőhelyes, de 250 adag ételt kellett kiosztanunk. Az éjjeli szállásunk 300 fős, de itt is szükség volt még 20 pótágyra. Munkatársaink éjjel-nappal várták a bejelentéseket utcán tartózkodó hajléktalanokról, de végül nem érkezett egy telefon sem.

Az intézményvezetőtől megtudtuk azt is: egyetlen rendkívüli esemény történt. Ózdról Miskolcra utazott két hajléktalan, akiket megvertek a MÁV-telepen, őket a rendőrség kísérte be a gondozó központba. Az intézmény ellátási területén valószínűleg egyetlen hajléktalan ember sem töltötte kint a hideg éjszakákat.

Vettek nekik kályhát

A Napfényt Az Életnek Alapítvány hajléktalanszállója is megtelt a hét végén. Amikor az alapítvány munkatársai hallották a híradásokban, hogy közeleg a hó és a fagy, felkeresték azokat, akik soha nem mennek be a szállóra (14-16 emberről van szó). Ők kis sufnikban, hétvégi házakban laknak, de fűteni tudnak. Az alapítvány tavaly vásárolt az egyik ilyen kis ház lakóinak kályhát, ami nagy segítséget jelent a mínuszokban. A szociális gondozók meleg étellel, teával, konzervvel és gyertyával is ellátták a kunyhókban élőket.

Ózdon már egy héttel ezelőtt megnőtt a létszám, tudtuk meg Jene Andrástól, a város menedékhelyének részlegvezetőjétől. Az éjjeli menedékhely 16 férőhelyén 19-en tartózkodtak bent az utóbbi napokban, a nappali melegedőben is többen voltak néhány fővel. Az intézmény munkatársai már az elmúlt hét elején felkeresték a hajléktalanokat, hogy figyelmeztessék őket a veszélyre, bár ennek ellenére voltak, akik kint maradtak kis, fűtetlen házikójukban.

A mezőkövesdi Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza is nyitva tartott a télies hétvégén. Radványiné Sánduly Emese intézményvezető-helyettes lapunknak elmondta: különösen a nappali melegedőbe jöttek be sokan, a 35 férőhelyen több mint 40 embert fogadtak. Elmesélte: a hajléktalan emberek egymás figyelmeztették az elmúlt héten, hogy jön a hideg, biztonságosabb meleg helyen tölteni a nappalokat és éjszakákat. Az intézményben azonban nem csak melegedhettek, hanem teát és zsíros kenyeret is kaptak.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában