Helyi közélet

2013.03.13. 18:26

Borsod 2050: az ózdi példa

Miskolc, Ózd - Hogyan csinálják az ózdiak? Miért járnak előrébb?

Miskolc, Ózd - Hogyan csinálják az ózdiak? Miért járnak előrébb?Az ózdi városvezetés elképzelése a térség barnamezős területeinek jövőjéről: ez volt a témája a Borsod 2050 műhelybeszélgetés-sorozat ötödik részének.

A Miskolci Galéria ad helyet e rendezvénysorozatnak, amelynek apropóját egy kiállítás adta: fiatal építészek terveit, elképzeléseit mutatja be, szerintük milyen lehetőségek vannak megyénk ipari örökségeinek rekultivációjára. A kiállítás egyik része bemutatja, melyek és milyen állapotban vannak ipari örökségeink, a másik rész pedig erre reflektál az adott helyszínre és adottságokra reagáló inspiráló példák, tanulmánytervek formájában.

Digitális központ

A múlt csütörtöki beszélgetésnek két aktualitása is volt. Az egyik: a kiállítást először Ózdon mutatták be, onnan érkezett Miskolcra. Másrészt pedig Ózd előljár már a rekultivációban, a hajdani gyár területén digitális központ körvonalazódik. Erről is, és az ózdi Rombauer Városfejlesztési Terv lényegéről is beszéltek a meghívott vendégek, Fürjes Pál, a város polgármestere, Dr. Bárdosné Dudás Viktória projektmenedzser és Csontos Györgyi építész. Az esten jelen volt Fórizs Zoltán építész is, aki a miniszterelnöki hivatal tanácsadójaként a központ terveiről beszélt.

Az is szóba került, hogy mi az, ami hasonló és mi különbözik a miskolci helyzettől, mi szolgálhatna tanulságul, ha a miskolci vasgyár rekultivációjához. Elhangzott, Ózd lényegesen szerencsésebb helyzetben van. Ott is nagy területet foglal el a városból a leállt gyár, de – a vasgyárral ellentétben – rendezettek a tulajdonviszonyok.

– Ezért is döntött a minisztérium Ózd mellett – erősítette meg Fórizs Zoltán. Megjegyezte, a fekélyes tájsebbe a város közepén kitűnően beilleszthető a projekt. (Lényegéről a napokban írtunk – a szerk.)

Apránként tervezik

Elhangzott az is, hogy a további fejlesztésekre is vannak elképzeléseik, ezeket pályázatok útján, apránként tervezik megvalósítani. S az is, hogy van, ahol hagyják, hogy a természet „magához vegye”: húsz éve áll a gyár, egyes részein fű nő, rókák, kígyók települtek be. „Az idő mindent megold”, fogalmazott az ózdiak egyik delegáltja.

Fürjes Pál polgármester azt is hangsúlyozta, a fiatal építészek kutatómunkájára már csak azért is szükség volt, mert az ott élők a várost – beleértve őt magát is – nem tudják kívülről szemlélni. A fiatalok elvetve a sztereotípiákat alkottak véleményt.

A beszélgetéssorozat ma tovább folytatódik: miskolci civil szervezetek mondják el véleményüket a Vasgyár hasznosításának lehetőségeiről.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában