Helyi közélet

2013.03.17. 18:09

"Azért dolgozunk, amiért a márciusi ifjak"

Miskolc - Vasárnap a Művészetek Házában rendezték meg az időjárás miatt elhalasztott március 15-i városi ünnepséget.

Miskolc - Vasárnap a Művészetek Házában rendezték meg az időjárás miatt elhalasztott március 15-i városi ünnepséget.A Himnusz közös eléneklésével kezdődött vasárnap kora délután a miskolci Művészetek Házába szervezett városi ünnepség, majd a MONTÁZS Kulturális Egyesület ünnepi műsora után Csöbör Katalin országgyűlési képviselő mondott beszédet.

- Négy éve reményvesztetten álltunk itt, úgy emlékeztünk, hiszen 2009-ben a válság mélypontján megállapíthattuk, hogy nincsen magyar nemzet - hangsúlyozta a politikus, aki szerint "soha olyan közel nem álltunk a szabadsághoz, mint ma". Ugyanakkor az Európai Unió is lassan belátja, hogy a "magyar teljesítmény az igazi."

Csöbör Katalin úgy fogalmazott: "a szocialisták a legveszélyesebbek a magyar szabadságra", de a legfontosabb az, hogy a gyarmatosítás ellenére megmaradt Magyarország függetlensége. A parlamenti képviselő szerint "fontos, sok és mély változások" történtek az elmúlt három esztendőben, de ez még nem elég.

- Amikor tisztelgünk az 1848-as hősök előtt, akkor abban benne van a hétköznapi emberek tisztelete is - tette hozzá.

A Gömörország Regionális Kulturális Egyesület műsora után felszólaló Sebestyén László országgyűlési képviselő egy Kossuth idézettel kezdte beszédét: "Magyarországot a poklok kapui sem fogják megdönteni!" - idézte a monoki születésű államférfi szavait a képviselő. "Most sem fogja senki!" - jelentette ki.

Ha kivívja önállóságát

Sebestyén László úgy vélte, hogy gyűlölködésre hazát építeni nem lehet és a mindennapokat úgy kell megélnünk, hogy tudjuk: ezért az országért magyarok vére folyt.

- A 48-as magyarok mertek magyarok és ma is azért dolgozunk, amiért a márciusi ifjak - fogalmazott. - Béke, szabadság, egyetértés! Ezért kell dolgozni!

Mondandóját azzal zárta, hogy a "márciusi ifjak szelleme él és tettrekész".

Parádés koncertet adott ezután a Számadó Zenekar „Édesanyám, ki a huszár, ha én nem?” címmel, majd Kriza Ákos, Miskolc polgármesterének ünnepi szavai következtek, aki azzal nyitotta beszédét, hogy a 12 pont és Petőfi Sándor Nemzeti Dal című verse volt a program.

- Úgy maradhat meg a magyarság, ha kivívja önállóságát! - jelentette ki a városatya. - A márciusi ifjak mögött ott állt egy egész nemzedék, azonban nekik is voltak ellenfeleik. Olyanok, akik mindig azzal álltak elő, hogy mi miért nem jó, vagy éppen veszélyes.

Miskolc polgármestere úgy folytatta, hogy a magyarság nem lehet más, mint európai nemzet, amit nem kell bizonyítania, viszont elvárja azt, hogy tartsák tiszteletben. "Miskolc minden előtt! Miskolc a mi városunk!" - zárta gondolatait Kriza Ákos.

A pénteken elmaradt programokat I. Borsodi Bajusz Mustrát és a Reményi Ede Kamarazenekar ünnepi koncertjét is vasárnap rendezték meg a Művészetek Házában. Mint ahogyan volt ’48-as játszóház és az érdeklődők megtekinthették a „Magyar vagyok határtalanul” gyermekrajz kiállítást is.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában