Helyi közélet

2013.03.24. 18:33

Autósok figyelem! Óvatosan a Dunántúllal!

Várható havazásra, hófúvásra figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Várható havazásra, hófúvásra figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság.Az országos meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint vasárnap éjszaka már mindenütt borult lesz az ég és a Dunántúlon újra elkezdődik a havazás, a hajnali órákban pedig már a Dél-Alföldön is. Ezzel párhozamosan a szél többfelé megélénkül, az Alföld északi részén olykor meg is erősödik, elérve az óránkénti 30-50 kilométeres erősséget.

Hétfőn tovább folytatódik a havazás, bárhol az országban lehet hóra számítani. A délelőtti órákban még csak kis intenzitással, majd a déli óráktól erőteljesebbé válik a havazás. A délkeleti megyékben délután havas eső és eső is várható. A hétfő reggeltől késő estig lehulló friss hó mennyisége 1 és 15 centiméter között alakul. A legkevesebb hó a Tiszántúlon és északkeleten lesz, ahol fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet, illetve vegyes halmazállapotra vált át a csapadék. A legtöbb hó a Dél-Dunántúlon várható, itt egész nap fagyni fog, és itt kezdődik el leghamarabb az intenzívebb havazás.

Az északkeleti szél az Észak-Alföldön és a középső országrészben időnként megerősödik, elérheti a 45-60 km/h erősséget. Ez a Duna-Tisza köze északi részén és a Dél-Dunántúlon hófúvásokat is eredményezhet.

Az előrejelzések szerint a meteorológiai szolgálat narancs (2. fokú) figyelmeztető előrejelzést adott ki holnapra Tolna és Baranya megyékre hófúvás miatt. Citrom (1. fokú) figyelmeztető előrejelzést pedig nyolc megyére (Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Fejér, Pest, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok) havazás és hófúvás miatt.

A balesetek és a károk elkerülése érdekében erős szélben fokozott figyelemmel tartózkodjanak a szabadban. Az utakra dőlt fák miatt átmeneti torlódások is kialakulhatnak.

Felhívjuk a figyelmüket, hogy a készenléti szolgálatok által üzemeltetett segélyhívó számok a nap 24 órájában rendelkezésre állnak.

Minden közlekedőnek felhívjuk a figyelmét a fokozott elővigyázatosságra! Mielőtt elindulnak, tájékozódjanak az aktuális és várható időjárásról, az utak állapotáról, valamint kövessék figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit. Tolna és Baranya megyékben, ha tehetik, ne induljanak útnak. Csak a téli időjárásnak műszakilag megfelelően felkészített járművekkel induljanak útnak, ezeken a területeken a lehullott hó és az erős szél miatt hótorlaszokra, lassabb közlekedésre és fennakadásokra lehet számítani.

A katasztrófavédelem készenléti egységei 1525 fővel, 307 gépjárműfecskendővel és mintegy 449 különleges szerrel látnak el készenléti szolgálatot a nap 24 órájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában