Helyi közélet

2013.03.27. 16:27

Árvízvédelmi gát is lesz a miskolci elkerülőút

Budapest, Miskolc - Az árvízvédelem kiemelt szempont volt a Miskolcot elkerülő út megtervezésénél.

Budapest, Miskolc - Az árvízvédelem kiemelt szempont volt a Miskolcot elkerülő út megtervezésénél.A Miskolc északi elkerülő kivitelezésére szóló közbeszerzési kiírás hamarosan megjelenik – írja portálunkon megjelent cikkünkre reagálva a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. – Eredményes eljárást követően a munkálatok 2013 második felében megkezdődnek és 2014 év végére várhatóan befejeződnek.

„A NIF Zrt. a tervezés során kiemelt figyelmet fordított az árvízvédelemi szempontokra. Az érintett településekkel egyeztettünk, egyhangúlag elfogadták a szakértői javaslatot, hogy a mindenki számára legjobb és leghatékonyabb megoldás megvalósulhasson. Az Új Széchenyi Terv keretében uniós források felhasználásával megépülő beruházás eredményeképpen a térség teljeskörű árvízvédelme biztosított lesz. A teljes projektre jogerős környezetvédelmi engedéllyel rendelkezünk” – fogalmaz a NIF közleménye.

Árok segíti az elvezetést

A 2010-ben elkészült felsőzsolcai gát teljes mértékben megvédi Felsőzsolca városát a későbbi esetleges árvizektől. Ez a megépült gát azonban Arnót és Miskolc területét nem védi az árvíztől, ennek érdekében Miskolc város védelmét is szolgálóan épül az M30-26 Miskolc északi elkerülő II. ütemének szakasza. A NIF Zrt. beruházásának keretében Arnót bevédésére a Kis-Sajó keleti oldalán teljesen körülvéve Arnótot építenek ki egy gátrendszert – tudtuk meg az infrastruktúra fejlesztő társaság tájékoztatásából. – A bezárt árvizek levezetésére a Csorba tó északi sarkától egészen a Sajó folyóig fog létesülni egy 4500 méter hosszú, 120-160 méter széles mély árok, amely elősegíti a kialakuló árvizek levezetését a Sajóba.

Híd épül az árok fölé

A 2010-es árvíz legnagyobb előidézője a nyugat-kelet irányba meglévő 3. számú főút volt, ezért ennek áthelyezését az M30-as körforgalomtól a Kis-Sajó hídig úgy oldják meg, hogy a megépítendő árok fölé egy 130 méter nyílású hidat építenek.

ÉM-SZB


Átépítik a bekötőutat

Az árvíz megrongálta a felsőzsolcai bekötőút nagy részét és az alatta levő kis nyílású hidat, ezért a bekötő utat is átépítik, alatta szintén egy nagy, 120 méter nyílású hidat létesítenek. Ezek az árvízvédelmet elősegítő beruházások a projekt részét képezik, a helyszínrajzot Miskolc város honlapján meg lehet tekinteni.


Miskolc, Felsőzsolca - Kit véd meg az árvíztől a jövőre elkészülő miskolci elkerülőút?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában