Helyi közélet

2013.03.06. 15:11

Arcok a megyéből: Simon Csaba, aki közel három évtizedet húzott le a Ködmönben

Miskolc - Simon Csaba 1984-ben kezdte táncos tanulmányait az akkor már hat éves Ködmön Formációs táncegyüttesben, amelynek jelenleg a művészeti vezetője.

Miskolc - Simon Csaba 1984-ben kezdte táncos tanulmányait az akkor már hat éves Ködmön Formációs táncegyüttesben, amelynek jelenleg a művészeti vezetője.A táncegyüttes és vele a Ködmön név 35 éve, 1978-ban született meg egy kis szójáték segítségével. Középiskolás Diákok Művészeti Öntevékeny köre, azaz röviden: Ködmön. Fügeczkiné Balogh Mária táncpedagógus szárnyai alatt az együttes az Ifjúsági és Szabadidő házban talált otthonra. A táncegyüttes élén jelenleg a 45 esztendős, Simon Csaba áll - civilben bányamérnök – aki 8 évi sikeres egyéni versenyzést követően 1996-tól a táncegyüttes művészeti vezetője és koreográfusa, valamint 2001-ben megalakult Ködmön TSE elnöke. 2004-ben végzett a Magyar Táncművészeti Főiskola táncpedagógus szakán és 2005-től a Magyar Táncsport Szakszövetség pontozóbírója. A 13-szoros magyar bajnokcsapat vezetőjével beszélgettünk.

- A 80-as években még be voltunk zárva, de az akkori Csehszlovákiában sok helyen jártunk, és természetesen az ország összes fesztiválján megfordultunk számos nívódíjat megszerezve- emlékezett Simon Csaba. – Ezt követően, valamikor a ’90-es évek elején kinyílt a világ számunkra is és Böhm Ottó támogatásával elkezdtünk az egyéni és a standard formációs versenyzéssel foglalkozni: Stuttgartban 1992-ben volt az első világbajnokságunk. Nem volt Youtube, és internet, maximum VHS kazettán tudtuk megnézni, hogy hol is tart a világ. Örülök, hogy akik abban az időben velem együtt táncoltak az együttesben, most gyermeküket hozzák hozzánk táncolni és nem csak a mostani kerek évforduló kapcsán.

A legjobb formációs csapat!

Felvetésünkre, hogy mit adott a tánc, a táncpedagógus úgy felelt, hogy az évek alatt az életévé vált, és a tánc körül forgott minden.

- Az edzések, a hétvégi versenyzések, fellépések és a folyamatos jobbra, többre való törekvés a siker és az elképzelt eredmény érdekében, teljesen kitöltötte az életünket- fogalmazott Simon Csaba. - Nem titok, elvárás, hogy aki nálunk táncol és versenyez, az ehhez igazítsa az életét, mert csak így tudjuk az általunk felállított magas mércét elérni.

Az idei tervekről megtudtuk, hogy két évvel ezelőtti generációváltást követően egy fiatal, ambiciózus és lelkes csapattal készülnek a március 23-án, Miskolcon megrendezésre kerülő Formációs Táncok Magyar Bajnokságára. A felkészülésüket Süttő Roland és Tombácz Anikó csúcsosztályos versenypáros is segíti.

Az együttes életében a 2012-es év az együttműködés, a jól felépített és átgondolt közös munka eredményeként kiemelkedő sikereket hozott, amit megkoronázott a Magyar Táncsport Szövetségtől megkapott „ Az év Formációs csapata 2012” cím.

- A Magyar Bajnokság után nincs megállás, megkezdik az új koreográfia betanulását, szervezik a nyári edzőtáborokat, hogy a tőlük megszokott és elvárt minőséget felülmúlva tudjunk kiutazni, a szeptember 28-án Kisinyovban megrendezésre kerülő Standard Formációs Világbajnokságra, megcélozva a hatos döntőbe jutást. - tette hozzá a Ködmön vezetője.

Az év vége pedig az ünneplésé, hiszen október végére tervezik a Ködmön Formációs együttes 35 éves születésnapi gálaműsorát a Művészetek házában, ahova szeretettel várják minden régi táncosukat, hogy közösen tudjanak emlékezni és megünnepelni az elmúlt 35 évet.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában