Helyi közélet

2013.03.26. 07:52

Andor László: közös értékek tartják össze az Európai Uniót

Miskolc, 2013. március 25., hétfő (MTI) - Az Európai Unió nem egyszerűen a pénzről szól, fontosak azok a közös értékek, amelyek összetartják a 27 tagországot - mondta az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa hétfőn az MTI-nek.

Miskolc, 2013. március 25., hétfő (MTI) - Az Európai Unió nem egyszerűen a pénzről szól, fontosak azok a közös értékek, amelyek összetartják a 27 tagországot - mondta az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa hétfőn az MTI-nek.Andor László, aki előzőleg a Külügyminisztérium és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája Mi lenne, ha nem lenne Európai Unió? című rendezvényén vett részt a Miskolci Egyetemen, hangsúlyozta: Kelet-Közép-Európában különösen jól látszanak az integráció előnyei.

Rámutatott: fontos tudni, hogy mit jelent az egységes piac, a kohéziós politika, ez utóbbi segíti a kevésbé fejlett országokat a felzárkózásban.

Pelczné Gáll Ildikó néppárti európai parlamenti képviselő az egyetemi rendezvényhez kapcsolódva azt emelte ki az MTI-nek nyilatkozva, hogy az unióból valamennyi tagállamnak egyértelműen előnye származik.

Azt mondta, ha Magyarország az unió kapuin kívül maradt volna, egyértelműen romlott volna a versenyképessége. Példaként említette, hogy akkor olyan vámok is terhelték volna a magyar árucikkeket, amelyeket a belső piac miatt most nem kell megfizetni. Ha az ország nem csatlakozott volna az integrációhoz, nem számíthatott volna a jelentős EU-forrásokra sem.

Pelczné Gáll Ildikó a tagság előnyeként említette továbbá a nyitott határokat.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában