Helyi közélet

2013.03.06. 18:41

A szenátus Illés Bélát javasolja

Miskolc - A Miskolci Egyetem szenátusa rangsorolt, a döntést a miniszter hozza meg a rektor személyéről.

Miskolc - A Miskolci Egyetem szenátusa rangsorolt, a döntést a miniszter hozza meg a rektor személyéről.A Miskolci Egyetem szenátusa Illés Bélát, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar dékánját tartja a legalkalmasabbnak a rektori poszt betöltésére. Ez derült ki a szerdai szenátusi ülésen, melyen az egyetemi vezetők és a hallgatók képviselői véleményezték a rektori posztra benyújtott pályázatokat, majd rangsort állítottak föl. Mint ismeretes, az egyetemen azért kellett kiírni a rektori pályázatot, mert egy 2011-es jogszabály szerint magasabb vezetői megbízatást nem tölthet be olyan ember, aki elmúlt 65 éves. A jelenlegi rektor, Patkó Gyula pedig 65 évnél idősebb. A posztra hárman pályáztak: Illés Béla, Barkai László, az Egészségügyi Kar dékánja és Palotás Árpád, a Műszaki Anyagtudományi Kar dékánhelyettese. A szenátustól a legtöbb, azaz 21 szavazatot Illés Béla kapta, Palotás Árpádra 8-an, Barkai Lászlóra pedig 7-en voksoltak. Ezt a rangsort az egyetem eljuttatja az Emberi Erőforrások Minisztériumába, a döntést a miniszter hozza meg májusban. Az új rektor július 1-étől tölti be hivatalát.

Illés Béla, portálunknak korábban adott interjújában azt mondta: „Bárki lesz a rektor a Miskolci Egyetemen, fontos, hogy mögötte hány támogató áll. A miniszter nevezi ki a rektort, de a rektornak itt az egyetemen kell dolgoznia, és nem mindegy, hogy milyen arányban bírja kollégái támogatását. Lehetséges azonban, hogy a miniszter más szempontokat figyelembe véve eltérően dönt majd, mint a szenátus.”

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában