Helyi közélet

2013.03.26. 14:46

A hőmérőt nézzük, ne a naptárt!

Miskolc - Tél a tavaszban. Megint sokan fordulnak orvoshoz felső légúti panaszokkal.

Miskolc - Tél a tavaszban. Megint sokan fordulnak orvoshoz felső légúti panaszokkal.

Március vége van, de napsütés és 20 fokos meleg helyett még mindig didergünk, vacogunk. Még mindig a csizmát és a téli kabátunkat hordjuk, és tüsszögünk, köhögünk, lázasok vagyunk. A háziorvosok azt tanácsolják, ne a naptárt nézzük, hanem a hőmérőt, és téli időjárásnak megfelelően öltözködjünk, étkezzünk.

Öltözzünk fel melegen!

Dr. Munkácsi László háziorvos azt mondta lapunknak, igazából még nem állt át a szerveztünk a tavaszi időjárásra, hiszen egy-két enyhébb napon kívül nem beszélhettünk igazi tavaszról. A hosszúra nyúlt télben vigyázniuk kell a magas vérnyomással küszködőknek, mert gyógyszer mellett is összekuszálhatja a betegek vérnyomásértékeit, figyelmeztetett. Hozzátette: újra megnőtt a felső légúti betegségek száma, az emberek influenzaszerű tünetekkel fordulnak orvoshoz. A márciusi fagyban azt tanácsolja: öltözzünk fel az időjárásnak megfelelően, igyunk sok folyadékot, és ha tehetjük, kerüljük a tömeget, hiszen a vírusok cseppfertőzéssel terjednek. Ne feledkezzünk meg a vitaminokról, gyümölcsökről sem! Ha a tavaszi zöldségeket túl drágának találjuk, együnk savanyú káposztát, aminek szinten magas a C-vitamin tartalma.

Együnk sok vitamint!

Dr. Török Lajos házi gyermekorvos is arra figyelmeztet, hogy a szokásosnál több vitamint juttassunk a szervezetünkbe, hiszen márciusra teljesen elfogytak a tartalékaink, így kevésbé vagyunk ellenállóak a betegségekkel szemben. Ezekben a hetekben a gyerekeknél is gyakoriak a felső légúti megbetegedések: torokfájás, orrdugulás vagy orrfolyás, kicsiknél a köhögés. Nagyobbaknál a vírus okozta hasmenés, hányás fordul elő gyakran, és újra terjed a bárányhimlő.

Több szülő is panaszkodott, hogy gyermeke 3-4 hétig is lázas, újra és újra visszaesik. Török Lajos tapasztalatai szerint ennek az a fő oka, hogy a szülők nem várják meg, hogy gyermekük rendesen meggyógyuljon, és az óvodában, iskolában újabb fertőzéseket szednek össze.

– Inkább eggyel több felesleges nap otthon, mint újabb két hét betegség – tette hozzá, bár megjegyezte: a szülők nyilván nem hiányozhatnak heteket a munkahelyről, és attól is félnek, hogy ha a gyerek lemarad a tanulásban.

Ne feledkezzünk meg a levegőzésről sem, figyelmeztetnek az orvosok. A hideg nem ok arra, hogy ne mozduljunk ki otthonról. A szabad levegőn végzett tevékenység, sport mindenképpen hasznos. A gyermekorvos szerint egyébként a gyerekeket nem zavarja, hogy márciusban is tél van. Ők szívesen játszanak, szaladgálnak ilyenkor is a szabadban.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában