Helyi közélet

2013.03.03. 13:55

A Holt-Bódvánál már az első virágokat várják

Edelény - Közel 150 millió forintból valósult meg a Holt-Bódva természeti táj rekonstrukciója, Edelényben.

Edelény - Közel 150 millió forintból valósult meg a Holt-Bódva természeti táj rekonstrukciója, Edelényben.A területet szombaton mutatták be, annak a nyílt napnak a keretében, amelyet az Új Széchenyi Tervhez kapcsolódóan rendeztek. A programot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség – a polgárok európai évének meghirdetése alkalmából - indította útjára. Ennek keretében lehetőség nyílik betekinteni a fejlesztések kulisszái mögé, megmutatva, hogy az európai uniós tagságunk révén milyen eredményeket értünk el.

Szombaton az edelényi területet mutatták be, amelyre a fenntartó, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elnöke, Cselovszki Zoltán is ellátogatott. Valamint bejelentette az edelényi Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakközépiskolával megkötött együttműködést, melynek értelmében a gimnázium diákjai gyakorlati órákat tarthatnak a természetvédelmi területen. Vízminőségmérést végeznek majd, növényismereti órát tarthatnak, cserébe gondozzák is a területet. Természetesen a holtág karbantartását szakcég végzi majd. Mindezt Vörös Imre, projektmenedzser mondta el lapunknak. Megtudtuk: a diákok madármegfigyelést is végezhetnek ezentúl, hiszen a korábbi iszapos, szemetes árok helyén egy új, nyílt vízfelület jött létre, amely kedvez a vízimadaraknak, így új fajok megjelenésére is számítanak a szakemberek.

Azt is megtudtuk: a területet immár hivatalosan is - az egyéves próbaidő lejárta után - átadták. Tavasszal már azt várják, hogy az első virágos növények megjelenjenek. "A rekonstrukció két és fél évig tartott. A kotrást megelőzte a több ezer növény- és a hüllők mentése. Ezeket a munkálatok után visszatelepítették. A beruházás alatt a terület besorolása is változott, normál külterületből, 2011-ben, természetvédelmi terület lett" - sorolta Vörös Imre.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában