Helyi közélet

2013.03.05. 09:02

101 millió forintos árvízvédelmi beruházás Szerencsen

Szerencs - A munkaterület átadását február 26-án tartották, amely a projekt hivatalos kezdetét is jelenti egyben.

Szerencs - A munkaterület átadását február 26-án tartották, amely a projekt hivatalos kezdetét is jelenti egyben.Hivatalosan is megkezdődött az árvízvédelmi beruházás Szerencsen a munkaterület átadásával. A közelmúltban közbeszerzési eljárás keretében megtörtént a kivitelező kiválasztása, és az időjárástól függően hamarosan a tényleges munka is elkezdődhet a Szerencs-patak környékén - tudtuk meg Koncz Ferenc polgármestertől. Régi álom valósul meg idén Szerencsen. 2010-ben megyénk több településén hatalmas károkat okozott az áradás. Nagy volt az ijedelem Hegyalja kapujában is, amikor a Szerencs-patak vízszintje megemelkedett, s mindössze néhány centiméteren múlott a fecskési városrész sorsa.

Szerencs önkormányzata az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Magyarországi Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott, 100 százalékos támogatottságú árvízvédelmi pályázata 101 millió forinttal segíti a gondok elhárítását Szerencsen. A közelmúltban közbeszerzési eljárás keretében kiválasztották a kivitelezőt, majd az illetékes szakhatóságok részvételével február 26-án tartották a munkaterület átadását, amely a projekt hivatalos kezdetét is jelenti egyben. A "Szerencs város környezetbiztonságának növelése és árvíz veszélyeztetettségének csökkentése" című projekt alapvető célja a védelmi rendszerhiányosságok kezelése, illetve a meglévő műtárgyak fejlesztése, biztonságosabbá tétele.

Megemelik a töltéseket

A tervek szerint a védekezés biztonságának növelése érdekében a Szerencs-patak mentén megemelik és biztonságosabbá teszik a töltéseket, a fecskési városrész védelme érdekében árvízvédelmi támfalat építenek.

A beruházás alapvető célja a védelmi rendszerhiányosságok kezelése, illetve a meglévő műtárgyak fejlesztése, biztonságosabbá tétele. A projektben depónia korona-korrekció, magasítás, koronaelrendezés és -stabilizáció, árvízvédelmi támfal építése, valamint a keresztező be- és leeresztő műtárgyak felújítása, ideiglenes szivattyúállások kiépítése valósul meg. Többek között mintegy 57 m burkolt nyíltárok, 53 m zárt csatorna, 1770 m depóniaépítés, 531 m3 koronastabilizáció, 168 m monolit vasbeton támfal, valamint 6 ideiglenes szivattyúállás kiépítése várható a Szerencs-patak szerencsi közigazgatási területén. A kivitelező kiválasztása – közbeszerzés keretében – a közelmúltban megtörtént, a munkák elvégzését a legyesbényei székhelyű CS-KER TRANZIT KFT. nyerte el - tájékoztatta lapunkat Koncz Ferenc. A munkálatok az időjárás függvényében márciusban elkezdődhetnek, a kivitelezés időtartama a szerződés megkötésétől számított 180 nap. Az építési munkák befejezési határideje legkésőbb szeptember 30-a, azonban a fő vállalkozó az előírt határidő előtt szeretné befejezni a munkálatokat.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában