Helyi közélet

2013.02.01. 12:43

Turisztikai előnyöket vár Miskolc a Street View-tól

Miskolc - Többek között a borsodi megyeszékhely is támogatja a Google Street View magyarországi indulását.

Miskolc - Többek között a borsodi megyeszékhely is támogatja a Google Street View magyarországi indulását.Egy város, ország számára az, ha virtuálisan bejárható lesz az interneten, számos turisztikai, gazdasági és kulturális előnnyel jár. Ezeket mérlegelve a miskolci városvezetés és 6 másik nagyváros, Budapest, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Magyar Turizmus Zrt. és az 1600 települést képviselő Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége is úgy döntött tavaly november végén, hogy a szolgáltatás magyarországi bevezetése mellett foglal állást - tájékoztatta szerkesztőségünket a Google. Az adatvédelmi hatóság - figyelemmel a széles körű társadalmi támogatottságra is - zöld utat adott a Street View-nak hazánkban, így a jövőben Magyarország is virtuálisan bejárható lehet az interneten, akárcsak a horvát tengerpart és Prága belvárosa.

Miskolc - és az egész ország - térképe decemberben egyszer már nagy átalakuláson ment át. Ekkor a Google elkészítette az eddigi legrészletesebb, legokosabb digitális térképét az országról. Miskolcon és környékén mostantól például az Egyetemváros, a Semmelweis Kórház vagy a Szent Imre temető részletes térképei is segíteni fogják az odalátogatókat. De a Magyarországot bemutató Google Térkép ma minden korábbinál részletgazdagabban ábrázolja az ország kórházait, egyetemi campus-ait, idegenforgalmi célpontjait és az ország legnagyobb temetőit is. Ennek a térképnek még nem része a Street View.

Hatósági állásfoglalás

- Valóban Miskolc is jelezte, hogy a turizmusra gyakorolt pozitív hatása miatt tartja hasznosnak a szolgáltatás elindítását, hiszen ennek a virtuális térképnek a segítségével bárhonnan körbenézhetünk a városban - jelentette ki kérdésünkre Dobos Tímea, Miskolc szóvivője. - Mindezt szóban jeleztük eddig, hiszen meg kellett várnunk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósága levelét, amely állásfoglalást adott ki az üggyel kapcsolatban, hiszen látnunk kellett azokat a feltételeket, amelyek azt biztosítják az adatvédelmi szabályok betartását.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság egy több oldalas állásfoglalásban írja elő a Street View szolgáltatáshoz szükséges felvételek elkészítése és feldolgozása során teljesítendő követelményeket. Ebben többek között arról is rendelkezik, hogy a felvételeken szereplő személyes adatokat, amint lehet, el kell homályosítani, és a nyers adatokat a lehető legkorábban törölni kell, a szolgáltató jogos érdekeivel összhangban. Az úgynevezett "érzékeny területeken" - kórházak, szociális ellátó intézmények stb. környezetében – ahol lehetséges – a szolgáltatóknak tartózkodniuk kell a felvételkészítéstől. A hatóság azt is kéri, hogy a képfelvevő eszközök elhelyezését úgy kell megtervezni, hogy ne lehessen olyan területekre betekinteni, amelyek a gyalogos járókelő elől szándékosan eltakartak. Ha mégis készül ilyen tartalmú felvétel, akkor azt akár a Google észlelése, akár az érintett kérelme alapján az észlelést, illetve a kérelem beérkezését követően el kell homályosítani.

Eddig 3000 város

De mi is az a Street View? A Street View bevezetésével az adott ország lakosai, az odalátogató turisták és az interneten barangolók is egyetlen kattintással virtuális sétára indulhatnak az országban. - írta nekünk ennek kapcsán a Google. "Foteljükben ülve megcsodálhatják a nevezetes épületeket, sétálhatnak és 360 fokban körbefordulva nézelődhetnek az utcákon. Körbenézhetnek majdani szállásuk, lakásuk környékén, de azt is egyetlen pillantással felmérhetik, hogy milyen parkolási lehetőségek várnak rájuk. Mozgásukban korlátozottaknak különösen fontos információ lehet, hogy egy-egy épület könnyen megközelíthető-e."

A Street View 2007-es indulása óta egyébként a Google autók világszerte több mint 8 millió kilométert fényképeztek végig, és készült el 44 ország több mint 3000 városának virtuálisan bejárható internetes térképe.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában