Helyi közélet

2013.02.26. 13:19

Több mint ötven bort zsűriztek Ózdon

Ózd - Négy évtizedes hagyomány folytatódott Ózd táblai városrészében, a férfiak ünnepén.

Ózd - Négy évtizedes hagyomány folytatódott Ózd táblai városrészében, a férfiak ünnepén.A hetvenes évek elején még csak néhány környező borosgazda döntött úgy, hogy megkóstolja a másik borát, egy jó hangulatú, kötetetlen esti program keretében. Az idő múlásával azonban bővült a rendezvény, verseny lett belőle, most pedig már Ózd egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező társadalmi eseményének számít. A Táblai Borverseny ezúttal is megmozgatta a városban élő boros gazdákat: 37 vörös és 19 fehér nedűt adtak le zsűrizésre, így a szakmai és a társadalmi döntnököknek is bőven akadt feladatuk.

Régen pancsoltak

- Amikor elkezdtük ezt az egészet, nem gondoltam volna, hogy megéljük a negyvenegyedik borversenyt - fogalmazott Sebők Ottó, aki jelen volt az alapítók között is. Nagy öröm számomra, hogy egyre népszerűbb ez a nap, sokakat ez a megmérettetés is motivál a borkészítésnél. A hetvenes években még nagyon sok gyenge minőségű, pancsolt bort fogyasztottunk, azóta rengeteget fejlődtek a készítők. Annak ellenére is, hogy a szőlőanyag számottevően nem lett jobb.

Merthogy Ózdot egyáltalán nem említhetjük a nagy borvidékek között, bár a történelmi feljegyzések mást mutatnak. Állítólag Mátyás Király asztalára is került néhány kancsó a környéken készült italokból. A mostani termelők szerint nem volt rossz a tavalyi esztendő, így a versenyen néhány kimondottan ízletes vörös és fehérbort is zsűrizhettek.

Palackozhatnák is

- Nyugodtan mondhatom, hogy az idén leadott borok közül négy-öt vörös bármelyik palackozóban megállná a helyét - jelentette ki Kenéz Attila, a szakmai zsűri elnöke. - Ezen a környéken a száraz, kissé fanyar vörösborokat lehet a legjobban elkészíteni, így a döntésnél is a tájjelleget vettük figyelembe. A társadalmi és a szakmai zsűri véleménye egy-két helyen megegyezett, így tehát nem csak mi, hanem a borestre ellátogató meghívottak is hasonlóan látják ezt a kérdést.

Medve József szerint örömteli, hogy az érdeklődés egyáltalán nem csökkent a rendezvény iránt. Sőt, még többen is ellátogatnának az eseményre, de az iskola befogadóképessége megszabja a határokat. A Táblai Borverseny főszervezője úgy látja: a nevezők idén is komolyan készültek a férfiak ózdi ünnepére, amit a benevezett több mint félszáz bor minősége is bizonyított.

ÉM-ME


A dobogósok:

Szakmai zsűri, vörös: 1. Vass Béla, 2. Rubint Csaba, 3. Demes Géza. 

Szakmai zsűri, fehér: 1. Tőke Béla, 2. Sebők Ákos, 3. Vasvári Béla.

Társadalmi zsűri, vörös: 1. Sike Ferenc, 2. Vass Béla, 3. Rubint Csaba

Társadalmi zsűri, fehér: 1. Éliás Sándor, 2. id. Kasza Bálint, 3. Sebők Ákos.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában