Helyi közélet

2013.02.20. 12:20

Sárospatak döntött: Miskolc helyett Eger

Sárospatak - A kari tanács egyhangúlag kezdeményezte a leválást.

Sárospatak - A kari tanács egyhangúlag kezdeményezte a leválást.2013. február 19-én, kedden délután úgy döntött a Miskolci Egyetem Comenius Sárospataki Főiskolai kar kari tanácsa, hogy egyhangúan, 14 igen szavazattal kezdeményezik a leválást a Miskolci Egyetemről.

Nehéz helyzetben

– Mint a legtöbb döntést, ez sem előzmény nélküli – mondta dr. Hegedűs László, a sárospataki főiskolai kar dékánja. – Az érezhető volt, hogy az 1531-ben indult sárospataki tanítóképzés mostanra nehéz helyzetbe került. Régóta folytak a tárgyalások más intézményekkel az integrációról, de most erősödtek fel a folyamatok, amikor tudomásunkra jutott, hogy a Miskolci Egyetem kezdeményezi a sárospataki telephely megszüntetését, ami megítélésünk szerint egyet jelentene a sárospataki tanítóképzés megszűnésével. A keddi tanácsülésen emiatt döntöttünk a leválás kezdeményezéséről és arról, hogy szeretnék az egri Eszterházy Károly Főiskolához csatlakozni. Ez utóbbi esetnél feltételként kötjük ki, hogy megtartsuk a sárospataki telephelyet, ragaszkodunk a kari státuszhoz és továbbra is viselni kívánjuk a Comenius nevet.

Fórum

A kari tanács ülését délelőtt egy felsőoktatási fórum előzte meg a sárospataki főiskola dísztermében Aros János, Sárospatak polgármestere kezdeményezésére.

– Azért hívtam össze ezt a fórumot, mert érezhetően gyülekeztek a viharfelhők a sárospataki tanítóképzés felett – mondja Aros János. – Az igaz, hogy sem fenntartói, sem üzemeltetői nem vagyunk az intézménynek, de sárospataki lakosként, városvezetőként nem nézhetem tétlenül, hogy a megszűnés szélére kerüljön ez a nagy múltú, a város életének szerves részét képező intézmény. A kilencvenes évek elején több mint ezer diák lakta az épületet. Mára ez a szám négyszázra csökkent, miközben olyan hírek láttak napvilágot, hogy az egyetem át akarja tenni a főiskolát a volt pártház épületébe és bezárná a patinás főiskolai épületet, amely tulajdonképpen az épület lassú halálát jelentené. Arról is lehetett hallani, hogy a Miskolci Egyetem Miskolcra vinné a főiskolát, így Patak közel fél évezred után felsőfokú oktatási intézmény nélkül maradna. Ezért kezdeményeztük a fórumot, miközben magam is több intézménnyel és egyházi vezetővel tárgyaltam a pataki főiskola további sorsáról. nagyon örültem, hogy mind a Miskolci Egyetem, mind pedig az Eszterházy Károly Főiskola rektora elfogadta az invitálást és nyilvánosan elmondta a véleményét az adott helyzetről.

Nem gazdaságos

– A sárospataki főiskola működtetése akkor gazdaságos, ha legalább 900 diákja van a campusnak – mondja dr. Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora. – Húsz évvel ezelőtt 1300 diákja volt a pataki főiskolának, jelenleg 400. Ez megítélésem szerint egyértelműen annak a következménye, hogy egységesítették a felvételi ponthatárokat. Ezzel a fővárosi és a nagy múltú vidéki egyetemeket hozták helyzetbe és lassú sorvadásra ítélték a vidéki intézményeket. Ráadásul a forrásmegvonások is hátrányosan érintettek bennünket. Az elmúlt évben 6 milliárd forint állami támogatást kaptunk, amihez még 7 milliárd forint saját bevételt tudtunk hozzátenni. Így is veszteségesek voltunk. Idén pedig a 6 helyett csak 4,5 milliárd forint állami támogatást kapunk, így még nehezebb helyzetben vagyunk. Az elmúlt években az egyetem a saját költségvetéséből 252 millió forintot adott át Sárospataknak és mintegy 600 millió forintra becsülhető az az összeg, ami a pályázatokból Patakra jutott. A tavalyi kényszerű elbocsátások során több oktató is azt mondta, neki azért kell elmennie az egyetemről, mert Pataknak 90 millió forintot kellett átadni. Ezt nagyon nehéz volt megélnem, mint ahogy azt a 14 pontból álló megszorító tervet is, amelyet hétfőn fogadtunk el, és amelynek egyik pontja szerint kezdeményezzük a sárospataki telephely megszüntetését. Ezzel rá szeretnénk döbbenteni a kormányt arra, hogy a pataki tanítóképzés veszélyben van. Ez nem egy főiskola a sok apró közül, ez a Comenius Főiskola, amely 480 éve folytat tanítóképzést. Ez olyan, mintha azt várnánk el a németektől, nézzék karba tett kézzel a Heidelbergi Egyetem megszűnését. Patakot nem szabad megszüntetni, ide forrásokat kell találni. természetesen hallottam a patakiak szándékáról, hogy le szeretnének válni. Ebbe az egyetemnek nincs beleszólása, az oktatási körvény szerint a kari tanács szava ügydöntő, az egyetem csak jóváhagyhatja a döntést.

Tervek

– A két intézmény kapcsolata évtizedekre nyúlik vissza – mondta dr. Hauser Zoltán, az Eszterházy Károly Főiskola rektora. – Nekünk már régi vágyunk, hogy egy intézménybe integráljuk a pedagógusképzést, a csecsemőgondozástól kezdve az óvó- és tanítóképzésen át a tanárképzésig. Nem szeretem ezt a kifejezést, de a tanárképzés területén jelenleg Eger Magyarországon piacvezető szerepben van, ezért örülnénk annak, ha a nagy múltú sárospataki tanítóképzés is a mi intézményünkhöz tartozna.

– Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy jelentősen csökkent a hallgatói szám Sárospatakon és azon leszünk, hogy ez a szám emelkedjen – mondja dr. Kis-Tóth Lajos, az Eszterházy Károly Főiskola általános és fejlesztési rektorhelyettese. – Vannak olyan képzéseink, amelyek Egerben már működnek és amelyek megfelelő számú jelentkező esetén a jövőben Sárospatakon indulnának. A mesterképzést sem szabad kihagyni, számos olyan területet látunk, ahol a mesterképzés Eger helyett Sárospatakon zajlana, köztük például a kulturális mesterképzésen belül a borkultúra, amely jelenleg egyedül Egerben működik az országban.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában