Helyi közélet

2013.02.25. 18:20

Nem kell személyi az ovisoknak

Miskolc - Tanácstalanok az óvodák, iskolák és a szülők is. Személyi igazolvány kell a gyereknek?

Miskolc - Tanácstalanok az óvodák, iskolák és a szülők is. Személyi igazolvány kell a gyereknek?Az elmúlt napokban az a hír látott napvilágot, hogy csak úgy lehet beíratni a gyerekeket óvodába, iskolába, ha van személyi igazolványuk. Még mielőtt bárki is elrohanna az okmányirodába, közöljük a szakminisztérium közleményét, melyet tegnap délután adtak ki: „Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ezúton tájékoztatja szülőket, hogy a médiában megjelent téves beszámolókkal szemben, az óvodai beiratkozáshoz a szülőknek nem kell „személyi igazolványt” készíttetniük gyermekük számára. Az óvodai felvétel szabályait rögzítő miniszteri rendelet úgy fogalmaz: Az óvodai beiratkozáskor be kell mutatni a gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt, továbbá a szülő személyi azonosító és lakcímet igazoló hatósági igazolványát.

A gyermek számára a születési anyakönyvi kivonat alapján kiállított lakcímkártya hátoldalán található a személyi azonosító. Az óvodai beiratkozáshoz szükséges hatósági igazolvány tehát nem más, mint a gyermek lakcímkártyája. Bár a lakcímkártya önmagában elegendő a gyermek hiteles azonosítására, de akadnak olyan óvatos intézmények, ahol az anyakönyvi kivonat bemutatását is kérik. Ez felesleges ugyan, de nem jogszerűtlen. Ellenben, ha az óvodavezető a beiratkozás alkalmával a szülőtől a gyermek részére kiállított személyi igazolvány bemutatását kéri, ahogy az a sajtóban elhangzott, jogszerűtlenül jár el.”

Nem kell személyi

A miskolci óvodák sem fogják kérni a gyermek személyi igazolványát. Az önkormányzat közleményében azt írja: a szülő vigye magával a gyermek személy-azonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót, ennek hiányában a születési anyakönyvi kivonatot és lakcímet igazoló hatósági igazolványt, továbbá a szülő személyi azonosító és lakcímet igazoló hatósági igazolványát.” Elégséges lesz tehát az elmúlt években megszokott néhány dokumentum, mondta el lapunknak Dobos Tímea városházi szóvivő. Az óvodai jelentkezés egyébként április 22-24-ig tart majd a miskolci óvodákban.

Az általános iskolák viszont az új fenntartótól, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól levelet kaptak, melyben a következőket írják: „A tanköteles tanulóknak az általános iskola első évfolyamára való beiratkozásával kapcsolatos újdonság, hogy a jövőben nem a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, hanem a személy azonosítására alkalmas, a gyerek nevére kiállított személyi azonosítót és a lakcímet igazoló hatósági igazolványt kell bemutatni...”

Nem értik

Az intézmények e sorokat úgy értelmezik, hogy a gyerek személyi igazolványát kell a szülőknek magukkal hozniuk. Azonban nem egészen értik, mire jó az új rendelkezés, miért nem jó a szokásos beiratkozási rend. Több iskolában is azt mondták lapunknak nagy problémát jelent, hogy a szülők semmiről sem tudnak, és lehet, hogy a beiratkozásig meg sem tudják csináltatni gyermekük személyi igazolványát, mivel azt előre hozták április végéről április elejére. A pedagógusok szerint a születési anyakönyvi kivonat és a lakcímkártya tökéletesen elég volt a gyermek azonosítására. Ráadásul, ha most több ezer szülő megrohamozza az okmányirodát, annak jó vége nem lesz.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában