Helyi közélet

2013.02.25. 12:54

Nem indul vagyonnyilatkozati eljárás Zsiga Marcell ellen

Budapest, 2013. február 25., hétfő (MTI) - A fideszes Zsiga Marcell kellő magyarázatot adott arra, honnan volt pénze házvásárlásra, a parlament mentelmi bizottsága ezért - kormánypárti szavazatokkal - úgy döntött: nem rendel el vagyonnyilatkozati eljárást ellene - közölte hétfőn újságírókkal Rubovszky György, a testület KDNP-s elnöke.

Budapest, 2013. február 25., hétfő (MTI) - A fideszes Zsiga Marcell kellő magyarázatot adott arra, honnan volt pénze házvásárlásra, a parlament mentelmi bizottsága ezért - kormánypárti szavazatokkal - úgy döntött: nem rendel el vagyonnyilatkozati eljárást ellene - közölte hétfőn újságírókkal Rubovszky György, a testület KDNP-s elnöke.

A bizottsági elnök a zárt ülésre hivatkozva nem válaszolt arra, Zsiga Marcellnek honnan volt elég pénze, mindössze azt mondta: a fideszes képviselő - aki nem volt ott az ülésen - adatokat vagyonnyilatkozatához csatolva igazolta, hogy legális forrásból állt rendelkezésére húszmillió forint háza felének megvásárlásához.

Kérdésre hozzátette, hogy Zsiga Marcell feleségének vagyonnyilatkozatát nem vizsgálták, "ez föl sem merült". Ehhez a házastárs ellen kellene vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezni - mutatott rá.

Rubovszky György hangsúlyozta: Zsiga Marcell pontosan töltötte ki vagyonnyilatkozatát, így nem kell szankcióra számítania. Az utólag csatolt adatok "olyan többletek, amiket ráírhatott volna, de semmilyen előírást nem sértett meg, minden kötelezettségét teljesítette" - fejtette ki a KDNP-s politikus, megjegyezve: Zsiga Marcell talán "megúszta volna ezt a kellemetlenséget, hogy ha túlmegy az előírásokon".

Az ellenzék nem szavazta meg a határozatot. Kifogásolták, hogy az ülést olyan időpontban tartották, amikor az LMP-frakció megszűnése miatt egy ellenzéki képviselő hiányzik az egyébként paritásos bizottságból. (A bizottsági helyek újraosztásáról hétfő délután dönthet a parlament.)

Az ezzel kapcsolatos újságírói felvetésre Rubovszky György úgy nyilatkozott: ő döntött az eredetileg keddre tervezett ülés előrehozásáról. Hangsúlyozta azonban: akkor sem lett volna többség a Zsiga Marcellel szembeni eljárás megindításához, ha kiegészül a bizottság.

Az MSZP-s Göndör István elmondta: nem tartják elégségesnek a fideszes képviselő által csatolt bizonyítékokat, kételyeik továbbra is fennállnak. Szintén kitért arra, hogy a bizottságnak nem állt módjában vizsgálni a feleség vagyonbevallását, mivel a kezdeményező csak Zsiga Marcell ellen kért eljárást.

"Számunkra az lenne a megnyugtató, ha látnánk mind a két bankszámlakivonatot, amelyről a szerződésben vállalt kötelezettséget teljesítették" - jelentette ki. Kérdésre hozzáfűzte, az országgyűlési törvény ad lehetőséget a házastársak vagyonnyilatkozatának vizsgálatára.

A jobbikos Szabó Gábor arról beszélt, Zsiga Marcell nem adott megnyugtató választ a bevallásával kapcsolatos kérdésekre, ezért a vizsgálat megindítását tartotta volna helyesnek, illetve azt, hogy a fideszes képviselő szolgáljon további információkkal a házvásárlás fedezetéről.

Zsiga Marcell ellen a Blikk kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárást. Az újság korábban arról írt: vagyonnyilatkozatai alapján a fideszes képviselő nem rendelkezett elég forrással és jövedelemmel, hogy feleségével közösen megvásárolhasson egy 40 millió forintos házat.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában