Helyi közélet

2013.02.15. 17:12

Nálunk még mélyrepülésben

Borsod-Abaúj-Zemplén - A nemzetközi turizmus a válság alatt is szárnyal... Igaz-e ez Magyarországra, illetve megyénkre, Miskolcra?

Borsod-Abaúj-Zemplén - A nemzetközi turizmus a válság alatt is szárnyal... Igaz-e ez Magyarországra, illetve megyénkre, Miskolcra?–Tavaly első ízben lépte át az egymilliárdot azoknak a száma, akik külföldön töltötték szabadságukat, adta hírül az ENSZ idegenforgalmi szervezete. A legnagyobb növekedést az ázsiai-csendes-óceáni térségben mutatták ki - 9 százalékot -, s közölték: Európának is változatlanul nagy a vonzereje: 535 millióan utaztak ebbe a térségbe. Az egyetlen régió, ahová kevesebb turista ment - 4,9 százalékkal - a Közel-Kelet, elsősorban az egyiptomi zavargások miatt. A közép-kelet-európai országokba 8 százalékkal több turista érkezett tavaly, mint egy évvel korábban. E tekintetben biztos, hogy Magyarország nem a piacvezető – reagált a hírre Bárdos István a Szerviz Utazásszervező Iroda menedzsere.

– A Miskolcra be-, ill. Miskolcról kiutazók száma az utóbbi két évben jelentősen csökkent. A kiutazás terén a legjobban az a tény támasztja alá, hogy a tavalyi téli - egzotikus időszak 5-7 charter járatával szemben (amelyek célpontjai Tunézia, Egyiptom, Thaiföld, Kenya voltak), a mostani szezonban csupán egyetlen charter járat indult: a Kanári-szigetekre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyáltalán nincsenek utazók Miskolcról vagy a megyéből az egzotikus területekre, hanem inkább azt, hogy a magyar kínálat híján pillanatnyilag az utazási irodák elsősorban osztrák vagy német irodákon keresztül juttatják el utasaikat a célterületekre. Nem kell részleteznem ennek a magyar szolgáltatásra nézve a gazdasági hátrányát. A honi irodák ebben a szezonban a kiszámíthatatlan piac miatt egyáltalán nem mertek bevállalni olyan charter-szerződéseket, amely olcsón, úgynevezett láncban viszi a turistákat. A beutazás terén sem látszik emelkedés, jóindulattal is inkább stagnálásnak nevezném a jelenlegi helyzetet. Érdekes, hogy a távoli országokból érkező (koreai, kínai, japán) turistákra az a jellemző, hogy - nyilván a nagy távolságok miatt - egy-egy utazás során inkább szívesen látogatnak el 2-3 három közép-kelet-európai fővárosba. A legnépszerűbb a Budapest–Prága–Bécs program. Sajnos, ezekből az utasokból is elsősorban a főváros profitál, szinte esély sincs a vidék, így Észak-Magyarország megismertetésére.

Budapesten eltöltenek 2-3-4 napot, a vidéki programok kimerülnek a legfeljebb egynapos egri, tokaji, hortobágyi kirándulásokkal.

Mint a válságelőn

– Némi jóindulattal azt mondhatjuk, hogy jelenleg a ki-és beutazások terén országosan is és megyénkben is valahol ott tartunk, ahol a válság elején – jelentette ki Bárdos István. – Nyilván mindenki keresi a réseket az elmozduláshoz. Mi pillanatnyilag Ukrajna irányában indultunk el, hiszen az országban megjelenő évente több száz autóbuszos ukrán turista szinte csak elrohan Miskolc mellett. Ez a piac jelentős érdeklődést mutat a színvonalas wellness szolgáltatások iránt, ezért ezen talán érdemes dolgozni.

Az turisztikai menedzser bízik abban, hogy jövőre már a január első napjaira kínált 7-10 napos miskolctapolcai wellness-szel színesített pravoszláv karácsonyi ajánlat már kedvező fogadtatásra talál és bekerül a kinti irodák kínálatába.

– Sajnos szomszédainknál a bürokrácia lassú és körülményes, de lépésenként azt is kitapasztaljuk és jöhetnek az első konkrét üzletek.

Öröm az ürömben

– Szerencsésre, akik nem engedhetik meg maguknak a külföldi utazásokat, egyre inkább generálják a belföldi turizmust, és ez jót tesz a szállodáknak, a vendéglátóhelyeknek, s nem utolsó sorban a termál- és wellness-szolgáltatóknak - fűzte hozzá Bárdos István.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában