Helyi közélet

2013.02.08. 19:25

"Kirepültek" a téli diplomások is

Miskolc - Izgatott végzősök, még izgatottabb szülők, telt ház az aulában. Nem csoda, hiszen pénteken délelőtt a műszaki karok azon végzősei vehették át diplomájukat a Miskolci Egyetemen, akik a téli államvizsga időszakában abszolváltak és vették sikeresen az akadályokat.

Miskolc - Izgatott végzősök, még izgatottabb szülők, telt ház az aulában. Nem csoda, hiszen pénteken délelőtt a műszaki karok azon végzősei vehették át diplomájukat a Miskolci Egyetemen, akik a téli államvizsga időszakában abszolváltak és vették sikeresen az akadályokat.

Az ünnepi pillanatok előtt beszélgettünk a friss diplomás műszaki szakemberekkel. Hogy nehéz-e a helyzete végzős a műszakiaknak? A miskolci Ruszkai Ádám szerint ha tudnak nyelvet, akkor nem, ezért nem is meglepő, hogy ő külföldre is elmenne dolgozni.

- Hiányozni fog az egyetem, nagyon jól éreztem magam. A Miskolci Egyetemnek nagyon jó a hangulata, de gyakorlati képzésben azért van még hová fejlődnie az intézménynek - nyilatkozta lapunknak az ünnepség előtt. - Erasmus ösztöndíjjal voltam Spanyolországban egy fél évet, egy nyáron dolgoztam a Boschban, illetve kötelező szakmai gyakorlat kapcsán is egy cégnél. Foglalta össze az ösztöndíjra is vonatkozó felvetésünket.

Izgalommal várta a nagy pillanatot a 23 esztendős körömi Kiss Imre is, aki ugyancsak villamosmérnökként "repül ki" az egyetemről.

- Bízom benne, hogy sikeres leszek! - mondta határozottan Imre. - Az egyetemet egyébként mindenkinek csak ajánlani tudom, emlékezetes éveket tölthettem itt. Imre külföldön nem volt az egyetemi évek alatt tanulni, de most nem is ez volt számára a lényeg, hanem az, hogy megszerezte a hőn áhított diplomát, aminek persze a szülei is nagyon örülnek.

- Aki dolgozni szeretett volna, és munkát keresett a környezetemben, sikerült is elhelyezkednie. Aki pedig MSC-re jelentkezett, azokat felvették - tette hozzá a friss műszaki diplomás.

Fontos a nyelvtudás

- A műszaki karon nagyon nagyon jól éreztem magam! A közösség, a légkör nagyon hiányozna, ráadásul előadásra járó típus voltam - vallotta meg a tokaj-hegyaljai Godzsák Melinda, a műszaki anyagtudományi kar végzőse. - Hogy nehéz-e elhelyezkedni egy friss diplomásnak? Nem túl könnyű, de hogy ha a tanszéken esetleg kutatásokban részt veszünk már hallgatóként, akkor közelebbi kapcsolatba kerülünk az ipari partnerekkel és lehet, hogy ezáltal később könnyebb ezeknek a hallgatóknak. Külföldön nem voltam ösztöndíjas, az egyetemen viszont Köztársasági-ösztöndíjas voltam a tanulmányaim alatt két alkalommal is.

Kérdésünkre, hogy mennyire fontos a későbbiekben a nyelvtudás, Melinda úgy válaszolt: fontos, de nem csak a mérnököknek, hanem természetesen más területen is elvárás legalább egy világnyelv ismerete. A fiatal hölgy külföldre nem nagyon szeretne menne, csak ha rá lenne kényszerítve.

A Békés megyei Dócza Dávid immár gépészmérnöknek mondhatja magár, mérnöki modellezés szakirányon végzett a Miskolci Egyetemen. Számára - elárulta nekünk - Németország vagy Anglia kecsegtető. Az Audi, az autóipar mindenképpen.

- Rengeteg lehetőség van a miskolci régióban a gyakorlati képzés kapcsán, de otthon, Békés megyében töltöttem ezt ki, amikor kellett - tette hozzá.

Ajánlja a továbbtanulást

A földtudományi kar diplomása, Hok Henriett azzal kezdte, hogy leginkább Dunaújváros és Győr környékén lenne lehetősége munkába állni.

- Ha itthon nem találok munkát, akkor a külföldet is bevállalnám - mondta. - A család persze nem örülne, de tudom, hogy támogatnának.

Az egyetem minden percét élvezte Henriett, ahogy mondta a társaság, és a hagyományok miatt is. Volt ösztöndíjas, aminek révén nem csak a megyében, hanem több más cégnél a Dunántúlon is járt.

Az amúgy szegedi gyökerű Kurgyis Kata a műszaki földtudományi kar elvégzése után felvetésünkre határozottan állította, hogy ajánlani tudom a továbbtanulást. "A gazdászokból és a jogászokból túlképzés van, de ez nem igaz a mérnökképzésre." - vont mérleget. De természetesen nem ezért megy külföldre, hanem tanulni.

- Olajmérnök szakirányon belföldön is el lehet helyezkedni, mivel itt van Miskolcon egyedül az országban képzés - jelentette ki.

Szegediként Kata úgy fogalmazott, hogy Miskolc és a Tisza-parti település belvárosát nem lehet összehasonlítani, mert Szeged sokkal szebb. Túrázni viszont nagyon szeretett a Bükkben, ám nem lakna hegyes vidéken.

"Szép a látvány, jó a kirándulás, de azért nem otthon, édes otthon hangulat a hangulat..." - mondta búcsúzóul, hogy az ünnepi ceremónia után ő is átvegye a Miskolci Egyetemen szerzett diplomáját.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában