Helyi közélet

2013.02.22. 16:20

Kevesebbet fog fizetni, aki szelektíven gyűjt

Miskolc - Amióta az AVE Miskolc Kft. által biztosított szelektív gyűjtőzsákba gyűjtöm az újrahasznosítható hulladékot, a kukám félig sem telik meg hetente. Akkor én miért nem kapok kedvezményt a szemétszállítási díjból, hiszen még hasznot is hajtok a hulladék-gazdálkodási cégnek? – kérdezi olvasónk.

Miskolc - Amióta az AVE Miskolc Kft. által biztosított szelektív gyűjtőzsákba gyűjtöm az újrahasznosítható hulladékot, a kukám félig sem telik meg hetente. Akkor én miért nem kapok kedvezményt a szemétszállítási díjból, hiszen még hasznot is hajtok a hulladék-gazdálkodási cégnek? – kérdezi olvasónk.Felvetését továbbítottuk Kiss Péternek, az AVE Miskolc Kft. igazgatójának, aki lapunknak elmondta: nekik is éppen az a céljuk, hogy minél többen gyűjtsék a hulladékot szelektíven, és hogy aki ezt teszi, annak alacsonyabb legyen a szolgáltatásért fizetendő díja. Megtudtuk: a zsákos rendszert egyelőre kísérleti jelleggel vezették be a családi házas övezetekben, de jelenleg a kívánatos 22 százalék helyett csak 6,5 százalék a szelektíven gyűjtött hulladék aránya a magánházak esetében. Egy-egy utcában csak 2-3 zsákot látunk kitéve a gyűjtés napján, jegyezte meg. Hangsúlyozta: ez év végén, egy uniós pályázatnak köszönhetően szeretnék elérni, hogy Miskolcon és a céghez tartozó településeken mindenki szelektíven gyűjtse a szemetet. A ház- és lakástulajdonosok 2-3 hulladékgyűjtő edényt kapnak majd. Az egyikbe a kommunális hulladékot tehetik, a másikba az újrahasznosíthatót, a harmadikba pedig a zöldhulladékot. A cég már ki is dolgozott egy javaslatot az ösztönző rendszer bevezetésére. Ez arról szól, hogy aki külön válogatva gyűjti a szemetet, annak kevesebbet kell fizetnie a szemétszállításért, aki viszont ezt nem teszi, fizetni is többet fog. Ez azonban leghamarabb csak jövőre történhet meg, hiszen a közüzemi díjakról a közgyűlésnek kell döntenie minden év elején.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában