Helyi közélet

2013.02.12. 23:05

Az élhetőbb Felsődobszáért - Az Észak-Magyarország vendége: Luterán András, felsődobszai polgármester

Felsődobsza - Szerkesztőségünk vendége volt Luterán András, Felsődobsza polgármestere.

Felsődobsza - Szerkesztőségünk vendége volt Luterán András, Felsődobsza polgármestere.Mindig is élen járt a fejlődésben a környék kis településeihez viszonyítva Felsődobsza. A 2010-es önkormányzati választások azonban új lendületet, magasabb minőséget hoztak. A további felújítások és beruházások, a sikeres pályázatok mellett nagy hangsúlyt kapott a rend és a fegyelem,a közbiztonság megszilárdítása. Az infrastruktúra szinte 100 %-os kiépítettségű, egyedül az üdülőövezet van lemaradásban, de ez is sorra kerül. A közmunkaprogram maximális kihasználására törekedtünk - sorolta a ciklus óta eltelt időszak legfontosabb eredményeit Luterán András, Felsődobsza polgármestere.

Egy sikeres vállalkozó miért lesz polgármester?

Luterán András: Csak két éve vagyok polgármester, de mindig is közösségi ember voltam. Úgy indult a kampányom, hogy elképzeléseimet, terveimet "Az élhetőbb Felsődobszáért!" elnevezésű programomban fogalmaztam meg. Többször megkérdezték akkor tőlem, miért szeretnék polgármester lenni, amikor jól működő vállalkozások vannak a hátam mögött. Azt válaszoltam: a megmérettetés, a kihívás mellett a lakosságtól kapott buzdítás, a tenni akarás és az élhetőbb településért történő változás vezérel. Hitvallásom azóta sem változott: az eredményeket csak kemény munkával, kitartással, a rend és fegyelem megtartásával lehet elérni. A községünk lakóiért végzett munkámban ma is ezeket az elveket érvényesítem, társadalmi megbízatásban. Maximálisan egyetértek Herbert N. Casson megállapításával, aki így foglalta össze az élet vastörvényét: "Első kötelességünk: Önmagunkon segíteni, hogy ne legyünk másoknak teher. Először tanulni, aztán tanítani! Először teremteni, aztán adni!"

Milyen körülmények közé csöppent bele?

Luterán András: Nem szokásom visszafelé mutogatni, de a tények miatt kénytelen vagyok elmondani, hogy rengeteg energiánk ment el az előző 4 év hanyag és felületes beruházásainak a korrigálására. Ezen örökség következtében a kivitelező cégekkel nekünk kellett bajlódnunk, hogy az egyes munkafázisokat ismételjék meg és rendesen végezzék el feladataikat. Konkrétan egy durva példa: a közösségi ház tetejét vissza kellett bontani és újat építeni. A térfigyelő rendszer sem az előírtak szerint valósult meg. A 220 millió forintos iskolai beruházást képtelenek voltunk megtartani, a közüzemi számlákat nem tudtuk fizetni, ezért tíznapos kényszerszünetet is elrendeltek. A végeredeménye az lett, hogy 2011. szeptember elsejével egyházi fenntartásba adtuk át. A Welsey János Többcélú Intézmény jó színvonalon, eredményesen működteti iskolánkat, óvodánkat. Semmilyen önkormányzati hozzájárulást nem kérnek, természetesen erőnk szerint segítjük. A Hernád védőgát két sikertelen pályázat miatt egy évet késett Hernádkércshez, Nagykinizshez és Szentistvánbaksához képest. Ez nagyon nagy terhet rakott a vállunkra. A 2010-ben felvett 51 millió forintos hosszú lejáratú hitelt 2012 végére ledolgoztuk 16 millióra, melyet a kormány adósságrendezés címén átvállalt.

A helyi lakosokkal beszélgetve, úgy tűnik a nehéz örökség ellenére mégis bizakodó a hangulat Felsődobszán...

Luterán András: A képviselő-testülettel és a közösségi munkában aktívan résztvevő lakossággal mindent megtettünk azért, hogy Felsődobsza élhető település legyen. Kevés lehetőségünk volt, de a beruházásokról nem mondtunk le. Felújítottuk a ravatalozót, a nagy keresztet és a temető környékét. Nagy eredmény a Hernád védőgátjának átadása az elmúlt év végén. Az embereknek persze a legfontosabb a munkahelyek teremtése. Kihasználtuk a kormány által meghirdetett közmunka-lehetőségeket. Miniszteri elismerő oklevelet vehettünk át dr. Pintér Sándor belügyminisztertől tavaly decemberben a közfoglalkoztatási programok megvalósításában nyújtott kiemelkedő szakmai tevékenységünkért. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától október 17-én ugyancsak elismerő oklevelet kaptunk a 2012. évi földprogramra benyújtott sikeres pályázatunkért és annak eredményes megvalósításáért. Az elmúlt évben 120 főt foglalkoztattunk, amely jelentősen enyhítette a családok nehézségeit. Gönczi Miklós képviselő és Sivák Imre településgazda irányította a munkákat, jelentősek az érdemeik a sikerben. Beindult a lakóhelyi környezet rendbetétele. Kitakarították a köztereket. Hozzájárultak a bel-és csapadékvíz elvezetéséhez, mely program 50 millió forint értékű. A szociális földprogramban 6 hektáron szorgoskodnak:főleg burgonya-, paradicsom-, paprika-sárgarépatermesztéssel foglalkoznak. Épült egy 100 négyzetméteres növényház primőr áruk termesztésére. Az itt megtermelt több mázsa zöldségfélét térítésmentesen adtuk át az iskola és óvoda konyhájának. Az idén is folytatjuk a Start és a Kiemelt Start közmunkaprogramot, ugyanilyen létszámmal. Önkormányzatunk 116 milliót nyert a megvalósítására. Építünk egy 300 négyzetméteres növényházat, melyet fűtési és öntözési rendszerrel látunk el. Az iskola és az óvoda továbbra is az első helyen szerepel, de piaci értékesítésben is gondolkozunk. Sokat tesz a munkahelyek teremtéséért és megtartásáért a VÉD-Ő 2000 Kft., a Védépszolg Kft., a Mezőgazdasági, Kereskedelmi Ipari Szövetkezet, a Synergy Kft., a Flexico Kft. és a Balp Bt. is. További lehetőséget nyújtanak az Élelmiszerbank általi élelmiszersegélyek. A Belügyminisztériumtól 133 köbméter tűzifa-vásárlásra nyertünk pályázatot, önkormányzatunk 1 millió önrészt tett hozzá. Mindenkinek adunk, mert nem kerülhet hátrányba az, aki dolgozik, egyforma a felelősség is. Örvendetes, hogy a Fővárosi Katasztrófavédelmi Szövetség 51 számítógép-konfigurációt hozott az év végén nekünk, ebből 35-öt február 8-án adtunk át diákoknak és intézményeknek. Lélekemelő, hogy erdélyi (Mikháza) és kárpátaljai (Kőrösmező) községekkel testvértelepülési kapcsolatokat ápolunk.

Két év nehézségei után elérkezett az "aratás" időszaka?

Luterán András: Casson-t idézném: "Csak azt adhatjuk, amink van. Aki boldogtalan, nem adhat boldogságot, aki sikertelen, nem segíthet másokat sikerre." Innentől kezdve jelentős fejlesztések következhetnek. Megpályáztuk az orvosi rendelő felújítására és korszerűsítésére kiírt ÉMOP-felhívást, a kért támogatás csaknem 60 millió forint. Felsővadásszal, Alsóvadásszal és Szikszóval közösen egy 600 milliós nyertes TÁMOP-pályázat részesei vagyunk. Az Integrált Térségi Program keretében a gyermekek és családjaik részére "Biztos kezdet" elnevezésű szolgáltatást nyújtunk mi is. A volt öregek napközi otthonát komplett felújítjuk, ahol közösségi és tanoda jellegű programok lesznek felkészült szakmai vezetéssel. Folytatódik a bel-és csapadékvíz-elvezetés. Megszépítjük a Fő teret és piacot létesítünk, s felújítjuk a polgármesteri hivatalt. Szeretnénk a Magyar Közút közreműködésével és a kormány segítségével elérni, hogy elkészüljön az Abaújszántóra vezető út, amely Abaújt kötné össze Zemplénnel.

Mit szeretne még megvalósítani?

Luterán András: A fő cél, hogy csökkenjen a munkanélküliség és ebben nem csak a Start-programot akarjuk igénybe venni. A 30-50 év közötti anyák helyzete kilátástalan. Számukra megoldást jelenthet egy összeszerelő, kiszerelő, csomagolóüzem ide telepítése. Sarkalatos sikerpontja településünknek, hogy legyen elegendő földterülete önkormányzatunknak. Ugyanazon a domborzaton vagyunk, mint Gönc, tehát a gyümölcstermesztésben és feldolgozásban látok fantáziát. Ez lehet barack vagy akár szőlő is. Felsődobsza Abaúj egyik legszebb települése, ebben is több a kiaknázható turisztikai lehetőség. Tervezünk egy turista tanösvényt Perére. Összekötnénk a két vízierőművet: Felsődobszát Perével és Gibárttal. A miénk tavaly ünnepelte centenáriumát, komoly beruházást igényelne a 100 éves gépek kicserélése, de megduplázódhatna a termelése, miután csatlakozik az országos hálózatra. Ha újabb bizalmat kapok a lakosságtól, az üdülőövezet szennyvízhálózatát is kiépíteném. Mindebből kitűnik: nagyon sok még a tennivaló minden területen. De vannak világos céljaink, szélesedik az összefogás és van jövőképünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában