Helyi közélet

2013.02.04. 18:21

A társasházak a csődtől félnek

Miskolc - „A szemétdíj emelése az utolsó csepp, teljes fizetésképtelenségbe sodorják a társasházakat.”

Miskolc - „A szemétdíj emelése az utolsó csepp, teljes fizetésképtelenségbe sodorják a társasházakat.”Három lakászszövetkezet vezetője kért találkozót lapunktól: Kovács Józsefné, a Szentpéter kapui 1. számú Lakásszövetkezet elnöke, Balogh Istvánné, a Vörösmarty Társasház képviselője és Bujnóczky Dénesné, a Fazola Henrik Lakásszövetkezet elnöke. Hozzájuk – összesen – 2199 lakás tartozik, amely közel 5000 lakót jelent. Az általuk képviselt társasházakért aggódnak, mert a miskolci szemétdíj emelése miatt csődbe mehetnek – panaszkodtak.

„Lakásonként 500 forinttal emelkedett a szemétdíj, hiszen a 284 forint mellet, az új Hulladéktörvény miatt bevezetett kuka bérleti díját is fizetni kell. Igaz, lehetőséget kapunk arra, hogy a jelenleg is használt edényeket megvásároljuk, de erre nincs pénzünk” – fogalmaztak. Hangsúlyozták: „Amennyiben az edények bérleti díja külön tétel lesz, úgy kénytelenek leszünk a keletkezett szemetet nem kukába, hanem az épületek mellett kupacokban gyűjteni.”

A közös képviselők azt is kifogásolják, hogy az új Hulladéktörvény értelmében a szemétdíj tartozásukat a szolgáltató átadhatja a NAV-nak, ők pedig leemelhetik a társasház számlájáról. „Így is elmaradásaink vannak, van, ahol kölcsön terheli a társasházat, például a panelprogram miatt. Ha leemelnek pénzt a számlánkról, akkor fizetésképtelenné válhatunk” – magyarázták.

A törvény azon rendelkezésére is kitértek, miszerint a szemétszállítási díj olcsóbb, ha a közösségek vállalják a szelektív hulladékgyűjtést. De a képviselők úgy gondolják, ennek nincs megteremtve a technikai feltétele. És van, ahol annak ellenére sem olcsóbb, hogy már hét éve így gyűjtik a szemetet.

A három képviselő javaslattal élt: „37 város – köztük Miskolc is – tagja annak a konzorciumnak, amely a Hejőpapiban található szeméttelepet üzemelteti. Az AVE Miskolc Kft, azért, hogy ezt használhassa közel 5000 forintot fizet tonnánként. Ha erről a pénzről Miskolc lemondana, akkor ebből kigazdálkodhatnák a törvény által előírt hulladéklerakási járulékot. Miskolc, mivel a konzorciumban 722, többségi szavazata van, el is érhetné ezt.” (A járulék összege egyébként 2013-tól évente növekszik majd 2016-ig. A befolyt összeget a vidékfejlesztési tárca hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatokra fordítja – a szerk.)

Nem lesz árváltozás

Megkerestük az üggyel kapcsolatban a szolgáltatót is. Molnár Attila, az AVE Miskolc Kft ügyvezetője elmondta: a szolgáltató a konzorcium hatáskörébe tartozó döntéseket, jogosítványokat nem vállalhatja fel, illetve nem módosíthatja.

Tervez-e egyébként díjcsökkentést a szolgáltató? „2007-ben 41 százalékos szemétszállítási díjemelést kellett Miskolc város lakosainak elszenvednie. Ennek az volt az oka, hogy az akkori városvezetők a Miskolctól távol eső Hejőpapit választották lerakóhelyül. 2010 októbere óta Miskolc város vezetés mindent megtett azért, hogy egy ilyen áremelés ne terhelje a lakosság pénztárcáját. Most a Hulladéktörvény miatt kell átlagosan plusz 284 forint/hó összeget fizetnie a családoknak. Ez az összeg az idén azonban már nem fog emelkedni, vagyis nem lesz árváltozás” – válaszolta.

A szelektív hulladékgyűjtéses panaszra a következőt reagálta Molnár Attila: „Biztosítani kell a szelektivitás mérhetőségét, így az űrtartalom-változás által a fizetendő díj mértéke változhat meg...Ezúton is szeretnénk kérni mindenkit, lakásszövetkezeti vezetőket, társasházi vezetőket, hogy ebben a tudatformáló folyamatban közösen tegyünk olyan lépéseket, mely a későbbiekben a lakossági terhek növekedésének mérséklését eredményezheti.”

Megtudtuk: a későbbiekben, az uniós elvárásoknak megfelelően, a képződött hulladékok jelentős mértékben eltérítődnek a lerakótól és várhatóan hasznosításra kerülnek, így a lerakói járulékkal terhelt összmennyiség várhatóan jelentős mértékben csökken. „Ezzel arányosan a díjemelés mértéke is új alapokra kerül” – fogalmazott.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában