Helyi közélet

2013.02.09. 17:57

A mumusok körül mesterkedtek a galériában

Miskolc - Február utolsó szombatján jön a Tizedik Kunszt, a Torta.

Miskolc - Február utolsó szombatján jön a Tizedik Kunszt, a Torta.

A Miskolci Galéria gyermek alkotóműhelye szombaton a Mesterkedő keretien belül ismét vendégül látta azokat a 7 és 14 év közötti diákokat, akik szeretnek rajzolni, festeni, formázni, különleges anyagokat, szokatlan eszközöket kipróbálni és érdekes műalkotásokkal megismerkedni. Erre 2001-től van lehetősége az érdeklődőknek, míg 2004-től már folyamatosan, két hetente ellátogathatnak a belvárosi helyszínre.

Most új helyszínt - a MűHa korábbi elővételi pénztára volt a tér - avattak, amely a foglalkozásvezető Éliás István szerint egy kicsit szűkösnek bizonyult.

- A Színészmúzeum MUMUS ország című kiállítását néztük meg. A tárlat Juhász Katalin díszlet- és jelmeztervező rajzaiból, makettjeiből, színpadi kosztümjeiből válogat, ahol a klasszikus és modern mesék hőseit idézi meg - magyarázta Éliás István, múzeumpedagógus. - Ezután beszélgettünk a gyerekekkel a mumusról: mi az, hogy néz ki? Összességében általában kedves figurának titulálták. Érdekes volt, hogy a zsákos embert is felhozták példaként, de azt közösen megállapítottuk, hogy a mumus sokkal kedvesebb, titokzatosabb és nem olyan ijesztő.

Papírokra feküdtek

Majd jöhetett a gyakorlati rész: Éliás Istvánék megnéztük a mumusok ruháit, azt, hogy milyen mozdulatokban vannak megjelenítve a rajzokon. Rájöttek, hogy ők maguk is megtudják azokat a "pózokat" csinálni, sőt fokozni is tudják.

- A galériába a gyerekek nagy papírokra feküdtek mumus pózban és egymást körberajzolták - árulta el a foglalkozásvezető. - Ez került kivágásra és ezt festették, alakították át mumussá.

Legközelebb két múlva, egészen pontosan február 23-án lesz hasonló megmozdulás a Miskolci Galériában. Az új kiállítás a diákoknak szól, ez lesz a Tizedik Kunszt, "Torta" címmel, amely Éliás István szerint "nagyon sok izgalmas anyagot foglal majd magában".

ÉM-JLI

Fotók: Kozma István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában