Helyi közélet

2013.02.27. 15:56

A hulladékgazdálkodó cég visszautasítja a környezetszennyezés vádját

Szuhogy, Budapest - Felfüggesztette a zöldhatóság a szuhogyi veszélyeshulladék-lerakó tevékenységét; a telephely nyitva van, de nem fogad szállítmányokat.

Szuhogy, Budapest - Felfüggesztette a zöldhatóság a szuhogyi veszélyeshulladék-lerakó tevékenységét; a telephely nyitva van, de nem fogad szállítmányokat.Néhány héttel ezelőtt “bezáratták a hatóságok” a szuhogyi veszélyeshulladék-lerakót, tájékoztatta lapunkat egyik olvasónk. Telefonálónk elmondása szerint a lerakón nem lehet hulladékot elhelyezni, ezt azonban sokan nem tudják, így naponta érkeznek - majd távoznak - megrakott teherautók.

A Szuhogy határában lévő 16 hektáros, veszélyes hulladék elhelyezésére szolgáló - “C” kategóriás - lerakó budapesti székhelyű Hungaropec Ipari Hulladékkezelő Zrt. tulajdonában van, melynek fő profilja jelenleg a veszélyes ipari hulladékok végleges lerakással történő ártalmatlanítása. Munkatársunk érdeklődésére Papp Keve, a Hungaropec Zrt. vezérigazgató írásban azt a tájékoztatást adta, hogy a Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség ez év január 22-én bejelentés alapján kiszállt a cég szuhogyi telephelyére, és felfüggesztette a Hungaropec Zrt. egységes környezethasználati, egységes veszélyes és nem veszélyes hulladékhasznosítási engedélyeibe foglalt tevékenységét, az indoklás szerint vélt környezetszennyezés miatt. A környezetvédelmi hatóság jelenleg a környezetszennyezés ügyében és hulladékgazdálkodás adminisztrációja ügyében folytat vizsgálatot. Ezalatt a hulladékok befogadása a telephelyen szünetel, közölte a vezérigazgató, hozzátéve: a telephely ellenben nyitva van. “A zrt. vezetősége kategorikusan visszautasítja a környezetszennyezés vádját, és mindenben közreműködik a környezetvédelmi hatósággal”, tette hozzá Papp Keve.

A tevékenység felfüggesztésének okáról lapunk két, egymásnak ellentmondó értesüléshez jutott. Az egyik szerint több veszélyes hulladékot találtak a lerakón, mint amennyi dokumentálva volt - Papp Keve ezt határozottan cáfolta, hozzátéve: a telep 10 éves fennállása alatt számos hatósági ellenőrzés bizonyítja, hogy a lerakó működése kifogástalan. A másik értesülésünk szerint a telephelyre beszállított anyagok egy részét - például szennyezett vasúti talpfákat - valaki értékesítette. A vezérigazgató ezzel kapcsolatban közölte: nincs tudomásuk ilyesmiről, de szigorításokat terveznek az ellenőrzési folyamatokban.

Kérdéseinkkel megkerestük a Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget is, de onnan egyelőre még nem kaptunk választ. Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársa ellenben érdeklődésünkre közölte: a főkapitányság környezetkárosítás bűntette és hulladékgazdálkodás rendjének megsértése gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben eljárást indított. Jelenleg adatokat, információkat gyűjt a nyomozóhatóság és ellenőrzi a feljelentés megalapozottságát.

Az ügyre még visszatérünk.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában