Helyi közélet

2013.02.06. 16:46

A hajótöröttek (segítséggel) eljuthatnak a szigetre

Miskolc - "A siker a legfontosabb üzenet, el kell jutnia oda, ahová szánták."

Miskolc - "A siker a legfontosabb üzenet, el kell jutnia oda, ahová szánták."Zsúfolásig megtelt a Promenáde Panzió díszterme az Élő Miskolci Rádió elnevezésű és folyamatosnak szánt eszmecsere első rendezvényén. Jobb életre vágyunk, és arra, hogy álmaink valósuljanak meg, és itt Miskolcon - fogalmazta meg sokak óhaját dr. Pankucsi Márta jogász-szociológus, a fórum ötletadója. Rossz közérzetünk forrásait is megnevezte: túl sok a felesleges lótás-futás és ez felemészti energiánkat. Felsejlik ugyan bennünk, talán másként is folytathatnánk, ám a lefokozott lét miatt elbizonytalanodunk, későbbre halogatjuk a megoldást. Az emberi válságok pozitívuma, hogy szembesülve a kihívásokkal rákényszerülünk a kivezető utak keresésére. Mindig különböző lehetséges jövők közül választhatunk, csak az a nagy kérdés:egyenként, családban átgondolva reménykedünk-e a sikeres életben, egyedül sokkal nehezebb megtalálni a gyógyírt. Ha ugyanis szóba állunk egymással, akkor kiderülhet, hogy a baj másokkal is megeshet és összefogással úrrá lehetünk rajta. Adyt idézte:"Az Élet él és élni akar", ma sem lehet feledtetni, elvenni "Az ember Szépbe-szőtt hitét."

"Szól a rádió"

Hajnal József rádiós újságíró örömmel állapította meg, hogy nem szól ugyan a rádió, és mégis szól, mert sokakhoz eljut az üzenet. Kiss Csaba színházigazgató arról beszélt miért éppen Miskolcon képzeli el tervei valóra váltását. Ebben a nehéz időszakban is a legnézettebb vidéki közönség itt van, és doppingolja a nagy érdeklődés. Egy modellértékű folyamat, egy roppant izgalmas út kezdete ez - fogalmazott a színidirektor. Szerencsés embernek érzem magam, hogy itt lehetek, a gyerekeim is megéreztek valamit e városból és ősztől itt járnak majd iskolába. És nem azért, mert az apuka után kell jönni. Itt a falakba, a kövekbe be van építve, hogy közadakozásból lett színház. Jellemző, hogy a debreceni Csokonai alapkövén ez áll:"Azért épült e színház, mert telik rá, és Miskolcnak is van." A jó színházhoz ismerni kell a nézőket, különben csak vendégek vagyunk. A siker a legfontosabb üzenet, el kell jutnia oda, ahová szánták. Miközben alkotó közösségek hullanak szét, újabb és újabb hajótörötteket kell a szigetre juttatni. És már jobb nevű szakemberek is segítséget kérnek a boldogulásukhoz.

Bujdos Attila, az Észak főszerkesztő-helyettese, lapszerkesztő Volt egyszer egy élőújság címmel okulásul a jelennek a társadalom peremére kerültek gondjait felvállaló "Szél Alapítvány" és a Szél nevű kulturális folyóirat törekvéseit, megpróbáltatásait ismertette. E kulturális kísérlet 1990 és 2002 között működött. A rendszerváltáskor a Szél szerette volna kifújni a poros eszméket, másrészt az elnevezés e térség peremhelyzetére is utalt. Azt akarták, hogy a demokrácia értékei érvényesüljenek az emberek mindennapi életében. A megértésre, megegyezésre irányuló kommunikáció váljon gyakorlattá, és növekedjenek az esélyei a rossz szociális helyzetből való kiemelkedésnek. Csakhogy ugyanazon a szavakon két ember mást ért. Az alapító értelmiségiek is rosszul gondolták, hogy pont ott nincs élet, ahol vannak. Bevésődött ugyanis az emberek lelkébe a csehovi Moszkva-effektus: a három nővér, Olga, Mása, Irina, a Prozorov-lányok szerint az élet máshol van, Moszkvában. Ma már tudjuk, hogy a világ birtokba vétele, az értelmes élet megtalálása ott lehetséges, ahol éppen vagyunk - fejtegette Bujdos Attila. A Szél azonban önmagában társadalmi méretű célt nem oldhatott meg. A tanulság, hogy rálátunk-e saját sorsunkra, ehhez nagy segítséget nyújthat a művészet.

Nemzeti boldogságindex

Dr. Besenyei Lajos közgazdász professzor a permanens rosszkedv okát a gyarló emberi tulajdonságban jelölte meg: mindig előre és felfelé nézünk, hátra és oldalra nem. A rendszer egészét kell figyelni, nemcsak egy irányba. Teljesen egyetért Müller Péterrel, aki úgy véli:"A boldogságot csak akkor vesszük észre, ha már elmúlt." De ki számít ma sikeres embernek: A gazdasági, üzleti, pénzügyi tényezők dominálnak, a szellemi érték, a tudás pénz nélkül mit sem ér. Napjaink uralkodó szemlélete:vásárolj minél többet, adunk kölcsön. És kialakult a modern rabszolgaság, amikor még a gazdag embert is csak az érdekli, hogy megőrizze és gyarapítsa vagyonát. Korunkban a gazdaság (a mesterséges világ) rátelepedett a természetre és a társadalomra. A következménye: csak azzal barátkozunk, akiből hasznunk van. A jólét fokmérője a GDP lett, holott egy normális világban a bruttó nemzeti boldogságindex számítana. A leginkább fogyó várossá vált Miskolc: a rendszerváltás óta 60 ezren mentek el. Rektorként 24 ezer kézfogással ugyanennyi diplomát adtam át és jó ha kétezren maradtak - konstatálta a tényeket.

Tajthy Krisztina, a "Maradj Miskolcon! Alapítvány" ügyvezető igazgatója azt hangoztatta: nem jó a város kommunikációja, pedig nagyobb hírverést érdemelne Miskolc. Ideje megfordítani a rossz folyamatot. Összetettek a gondok, egyedül az alapítvány képtelen megoldani, csak hozzájárulhat. Kezdeményezik az avasi templom melletti út felújítását. Egy örvendetes hírről is beszámolt: a sikeres pályázatnak köszönhetően 12 hónapig 30 ezer számítógépet osztanak ki Miskolcon, mely a digitális kultúra terjesztésében óriási lehetőség. Az Élő Miskolci Rádió első adását Heinrich Attila és Horváth Laura zongorajátéka tette teljessé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában