Helyi közélet

2013.02.21. 17:15

65 millió forint jutott a megyének

Borsod-Abaúj-Zemplén - Négy megyénkbeli település kapott vis maior támogatást.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Négy megyénkbeli település kapott vis maior támogatást.A Belügyminisztérium döntése alapján az idei vis maior támogatások első ütemében 20 település kérelme összesen 236,9 millió forint vis maior támogatásban részesült. Az aktuális ütemben 4,9 millió forint előlegről, továbbá 1,4 millió forint védekezéshez és 230,6 millió forint helyreállításhoz kapcsolódó támogatásról született döntés.

Megyénkből négy település – Erdőbénye, Golop, Hercegkút, Múcsony – érintett a támogatottak között.

Országosan a második legnagyobb összeget Hercegkút kapta.

– Sajnos még ez sem elég mindarra, amire szükségünk volna – mondta Rák József, Hercegkút polgármestere. – A kár még a 2010-es árvizekkor keletkezett, amikor a Világörökség részét képező pincesor előtti közút tönkrement. Miután nem volt pénz a helyreállításra, a tavaly őszi nagy esőzések alatt ez a helyzet még rosszabbodott. Az mindenképpen jó hír, hogy kaptunk támogatást, mert így hozzá tudunk látni a három évvel ezelőtt keletkezett károk helyreállításához.

Múcsonyban ugyancsak a 2010-es esőzések okozta áradás okozta a kárt.

– A Kossuth utcán egy 35 méter széles, 6 méter magas partfalszakasz rongálódott meg – mondja Viszlai Viktor, Múcsony polgármestere. – Szerettük volna a közúttal együtt rendbe hozni ezt a részt. Akkor az útra kaptunk volna pénzt, a partfalra nem. Miután azonban ez a partszakasz az út alapját is érinti, ezért most először azt raknánk rendbe és csak utána keresnénk a lehetőséget az út kijavítására.

Kiss Lajos, Golop polgármestere elmondta, náluk 2010-ben egy közterületen lévő pinceszakasz szakadt be, ebből az összegből ezt a részt fogják majd hamarosan helyreállítani.

ÉM-BG


A támogatottak

  • Hercegkút

  • pince-partfal 50.292.000 forint

  • Múcsony

  • pince-partfal 11.098.000 forint

  • Golop

  • pince-partfal 3.147.000 forint

  • Erdőbénye

  • helyreállításra előleg 533.000 forint

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában