Helyi közélet

2013.02.21. 09:07

30 ezres fűtésszámla..., évente!

Miskolc - A Martin-kertvárosba került az idei pályázat első helye.

Miskolc - A Martin-kertvárosba került az idei pályázat első helye.Tavaly novemberben tizenegyedszer kiírták, január közepéig lehetett rá pályázni, szerdán pedig a miskolci Városházán bemutatták a „Környezetbarát Ház - Környezetbarát Család Miskolc” idei díjazottait.

- A nyertesek jó példák arra is a környezetüknek, hogy igen is van rá mód, hogy megőrizzük a Földet - mondta többek között bevezetőjében dr. Pfiegler Péter, Miskolc alpolgármestere.

Az abszolút első helyet Molnár Gábor és Molnárné Csanálossi Adél 83 négyzetméteres Martin-kertvárosi háza érdemelte ki.

- Többnyire mindenki arra gondol, hogy többe kerül egy ilyen ház, de ez nem feltétlenül van így - mondta lapunknak Molnár Gábor a díjátadó után. - A lényeg az, hogy alaposan át kell gondolni, hogy mit és hogyan építünk be. Hogy tudatos volt-e a tervezés? Évek óta ezzel foglalkozom, négy éve gyakorlatban is. Technikus, kivitelező vagyok, Passzívház Akadémián végeztem tanácsadói oklevéllel. Egyszóval tudatosan készültünk rá.

Hogy Gáborék mit vettek elsősorban figyelembe? Az energiatakarékosságot!

- A led világítás nem volt kérdés, hiszen az a legjobb világítási forma - árulta el. - Az építkezés pedig így lett tervezve: hőhíd mentes komoly, vastag szigeteléssel ellátott ház szellőzőrendszerrel.

Az előzetes számítások szerint egyébként Molnáréké nem lett nem passzív ház, hiszen a passzív háznak 15 kW óra négyzetméterenként évente a „fogyasztása”, azaz ezen belül kellene, hogy fogyasszon.

- Papíron 20 körüli a miénk. A gyakorlat viszont mégis csak azt mutatja, hogy beleférünk a 15-be a némileg enyhébb télnek és a tudatos fűtésvezérlésnek, szellőztetésnek köszönhetően. Összességében azt tudom mondani, hogy nem kell olyan méretekben gondolkodni, amely később feleslegessé válhat.

Görömbölyi pályázók

A megosztott másik díj egyike Görömbölyre került. Kisa Józsefné egyedül vágott bele, de ahogy fogalmazott, nagyon akarta. Eladta a lakását, volt egy kis megtakarított pénze, és...

- Osztottam szoroztam utánajártam, és nagyon akartam - mondta. - A házra aztán azt szokták nekem mondani, hogy meseház lett.

A ház 65 négyzetméteres: a konyha, a nappali, az étkező és a kandalló rész egy légterű, de van két kisebb szoba, spájz, fürdőszoba, és terasz. Jól tájolt, vízteres kandallós. A vízteres kandalló a padlófűtésre van rákötve. Mindezek mellett hőszigetelt nyílászárók is kerültek a görömbölyi házra. Fenyőablakok, amelyek jól zárnak és szépek.

- A kertben gyümölcsfáim vannak, van egy kis veteményesem - sorolta. - Befőzök én sóskát, baracklekvárt, almát, lecsót.

Zsófiné Matkó Mariann - a másik második - ugyancsak görömbölyi.

- Mi egy ’70-es években épült házat újítottunk fel, ezért egy kicsit nehezebb dolgunk volt - fogalmazott Zsófi János, a 230 négyzetméteres, háromgenerációs otthon „ura”. Tény: az ő fűtésszámlájuk sem több, mint 120 ezer forint évente.

- Úgy építkeztünk korábban is, hogy egy rendszerré álljon majd minden össze az évek során - tette hozzá az energetikus, akiknél napkollektor is található. - Úgy érzem, hogy jó úton járunk.

A díjazottak az oklevél mellett pénzjutalmat is átvehettek.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában