Helyi közélet

2013.01.12. 12:18

Zenepalota: nincs döntés

Miskolc - A Zenepalotának fontos feladata lenne egy leendő a művészeti szakközépiskolában, de...

Miskolc - A Zenepalotának fontos feladata lenne egy leendő a művészeti szakközépiskolában, de...Még nem tudni, mi lesz a Zenepalotával tudtuk meg tegnap a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kommunikációs főosztályától. Annak kapcsán érdeklődtünk náluk, hogy december végén arról adott hírt a Kormány, hogy 11,9 milliárd forintot biztosított a PPP-konstrukcióban megépült sportprojektek lezárására, ez három megyénkbeli intézményt érintett. A hírből nem derült ki, hogy milyen sors vár a két miskolci PPP-s projektre, holott mindkettő esetében már régóta szó van arról, hogy tárgyal a kormány az érintett vállalkozókkal és önkormányzatokkal. Az NFM most kérdésünkre a Zenepalota kapcsán így válaszolt: „A Kormány határozata kifejezetten sportlétesítményekre vonatkozott ez alkalommal, a Zenepalota nem tartozik ebbe a körbe. Keresi viszont a lehetőséget arra, hogy a költségvetési forráslehetőségek függvényében 2013-ban is folytassa a kiváltásokat, ennek részletei azonban még kidolgozás alatt állnak.”

Sürgős lenne...

A Zenepalota ügyének rendezése sürgős lenne Miskolc számára. Márcsak azért is, mert decemberben tárgyalta a város közgyűlése azt az előterjesztést, amelyben az épület sorsa is fókuszba került. Egy integrált művészeti szakközépiskolát tervez ugyanis a város, az intézmény létrehozása azt is lehetővé tenné, hogy átgondolják a város művészeti képzését: ezzel megszüntethetők lennének az oktatásra most jellemző párhuzamosságok.

„Középszinten kiemelkedően fontos feladat az infrastrukturális problémák megoldása”, olvasható abban a tanulmányban, amelyet az előterjesztés mellé kaptak a képviselők. „Ennek egyik önálló eleme kell, hogy legyen a Zenepalota ügyének megoldása. Kormányzati segítséggel és városi összefogással feloldható a jelenlegi helyzet. Ezzel a zenei képzés szakmai oktatásának elhelyezése megoldható lenne. Ezzel párhuzamosan egy, a művészeti képzésnek otthont adó belvárosi ingatlan kialakításával helyet lehetne biztosítani az egységes művészeti iskola közismereti oktatásának. Itt egy folyamatos fejlesztés eredményeként a képzőművészeti szakok oktatása is megvalósítható lesz, végül pedig a táncos képzés integrálásával teljes lehetne a képzési struktúra.”

Elcserélték

A Zenepalota ügye tehát megoldásra vár. Márcsak azért is, mert az önkormányzat elcserélte az állammal, az állam a felújítás fejében a kezelési jogot átadta a Miskolci Egyetemnek, amelyet az egyetem egy PPP szerződés során továbbadott 20 évre, egy befektető Kft.-nek. A város zenei szakközépiskolája jelenleg a megyei kórháztól bérelt épületben működik.

Hogy hol tart a tárgyalás az egyetem és az önkormányzat között, lapzártánkig nem sikerült megtudnunk, az érintettek későbbre ígértek választ kérdéseinkre.

- ÉM-HM -

A Ferenczi ügye

A minisztérium a másik miskolci PPP-s beruházás kapcsán (a szakközépiskola ügyéről a múlt héten írtunk) a következőt írta: A Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola tornaterme jelenleg félkész állapotban van, a kivitelezését bonyolító cég ellen felszámolási eljárás van folyamatban. A további lépések az eljárás kimenetelétől függenek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában