Helyi közélet

2013.01.12. 10:46

Üzleti park gyógyítja a tájsebet

Miskolc - „Holdbéli táj” volt a halnahegy, mára korszerű üzleti komplexum nőtt a helyén.

Miskolc - „Holdbéli táj” volt a halnahegy, mára korszerű üzleti komplexum nőtt a helyén.Tegnap ünnepélyes keretek között nyitották meg az Európa-Center Miskolc Kft. Európa Center Miskolc Üzleti és Logisztikai Parkját, amely összesen 3,3 milliárd forintból valósulhatott meg. Az üzleti és logisztikai park „B” és „C” épülete az egykori diósgyőri kohászati salakhalna revitalizált területén épült meg a hozzájuk tartozó új közműhálózattal együtt.

A területre még 2009-ben a terület előző tulajdonosa dolgozott ki egy projektet, az új tulajdonos, az Eurofém-Halna Kft. ez alapján építette fel koncepcióját. A cél az volt, hogy az egykori kohászati tevékenységből eredő tájsebet eltüntessék, s a területet - barnamezős beruházásként - bekapcsolják az üzleti vérkeringésbe.

„Félúton” járnak

A teljes beruházás a tervek szerint hat lépésben valósul meg, ezek tervezett bekerülési költsége mintegy 6 milliárd forint lesz. A már befejezett három projekt során elkészült három, irodákat, csarnokokat magába foglaló épületet hamarosan követi újabb három, funkciójában hasonló építmény.

Az épületeknek helyet adó egykori kohászati salakhalna rekultivációja, tájbaillesztése döntő részben befejeződött, ennek hatására nemcsak eltűnt a város közepének esztétikai értékét évtizedek óta romboló salakhegy látványa, de a terület új funkciót is nyert.

A beruházás költségét banki hitelből és - a nyertes pályázatoknak köszönhetően - állami támogatásból fedezték.

Ártim László, a NORDA Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető-helyettese a a projektzáró rendezvényen elmondta: felmérték, hogyan áll a megye hasznosítható területekből, és azt találták, hogy sok a barnamezős terület, de kevés a modern, a mai kor vállalkozásai számára már természetes elvárásként mutatkozó környezet. Mivel itt barnamezős beruházásként XXI. századi környezetet alakítottak ki a vállalkozások számára, Ártim László abbéli reményét is kifejezte, hogy ez majd vonzani fogja a cégeket, és többször hangsúlyozta azt is, hogy a fejlesztések erősítőleg hatnak egymásra. A NORDA 422 projektet támogat összességében 44 milliárd forinttal, ezek közül már 400-ban kötötték meg a támogatási szerződést, mintegy 33 milliárd forintról. Ez a támogatás újabb 77 milliárd forint befektetését indukálja.

Szükség van ipari területekre

„A seb egy része beforrott...”, mondta Pfiegler Péter, Miskolc alpolgármestere. Mint mondotta, Miskolc fejlődése szempontjából fontos, hogy a város megfelelő mennyiségű és minőségű ipari területtel rendelkezzen, ezért fordít a város vezetése nagy gondot a Déli Ipari Park fejlesztése is.

Sebestyén László fideszes országgyűlési képviselő, miután végigtekintett a terület történetén, azt hangsúlyozta, hogy az Új Széchenyi Tervnek köszönhetően valósulhatott meg a beruházás, de a jövőben is támogatni kívánják a hasonló, munkahelyeket, innovációt eredményező vállalkozásokat, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan benépesül a terület.

Miután a meghívottak megtekintették a komplexumot, Lengyel Attila, az Európa-Center Miskolc Kft. ügyvezetője pohárköszöntőjében megköszönte mindazok munkáját, akik részt vettek az üzleti és logisztikai park, valamint az inkubátorközpont létrehozásában.

- ÉM-SZP -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában