Helyi közélet

2013.01.06. 11:20

Testnevelés órák az aulában

Miskolc - Az állam több PPP-s konstrukcióban épült ingatlant kiváltott, a miskolci Ferenczi nincs a csomagban.

Miskolc - Az állam több PPP-s konstrukcióban épült ingatlant kiváltott, a miskolci Ferenczi nincs a csomagban.Már 2008-ban át kellett volna adni, de még most 5 év múltán sem tudni, mikorra veheti birtokba a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola az épülő tornatermét. Illetve félkész tornatermét. Hiszen – többször beszámolt már a történtekről lapunk – a kivitelező, miután csődbe ment, levonult az építkezésről, most felszámolás alatt áll. Az ügyet bonyolítja, hogy a tornaterem PPP konstrukcióban, azaz a köz- és magánszféra együttműködésében épült volna. A PPP-s beruházásokat a kormányváltás után felülvizsgálta a minisztérium, (rossznak tartván a konstrukciót) s megpróbálta rendezni az ügyüket. A legfrissebb hírről a napokban számoltunk be: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 17 településen váltott ki ebben a konstrukcióban épült sportlétesítményeket. Az egyeztetések után az érintett tornatermeket, tanuszodákat ingyenesen kapják meg tulajdonba az államtól az önkormányzatok .

Másfél éve

Az említett 17 kiváltott ingatlanból három megyénkbeli – a cigándi, a felsőzsolcai és a dédestapolcsányi sportlétesítmény –, nincs viszont közte a miskolci Ferenczi szakközépiskola tornaterme. Korábban – egész pontosan 2011. júniusában – már érdeklődtünk a minisztériumtól, mennyiben befolyásolja a megegyezést, hogy a tornaterem éppen nem épül. Akkor a szóvivő lapunknak úgy nyilatkozott, „az építkezés állapota nem befolyásolja azt az érdeket, hogy az állam a számára előnytelen szolgáltatási szerződést lezárja. A minisztérium figyelembe veszi azt a speciális helyzetet, hogy a létesítmény többszörös határidő módosítást követően sem készült el. A tornaterem esetében a befejezetlen beruházás műszaki és pénzügyi felülvizsgálata folyik, a tárca ennek kiváltásáról is tárgyal az önkormányzattal és a finanszírozó bankkal.”

Pereg a vakolat

A tornaterem ügye azonban azóta sem rendeződött. A mostani kiváltások kapcsán levélben kérdeztük, mi lesz a Ferenczivel, de kérdéseinkre eddig választ nem kaptunk. A miskolci önkormányzatnál az év végi, év eleji szabadságolások miatt is csak a jövő hétre várhatunk választ. Zsúdel Orsolya, a középiskola igazgatója sem tud fejleményről beszámolni, bár mint megjegyezte, folyamatosan próbál tájékozódni ő is. Az épület ugyanúgy, félkészen áll mint korábban, illetve már a romlás jelei mutatkoznak rajta.

– Pereg a vakolat, a burkolat is jön le, csak bízni tudok abban, hogy nem hagyják veszni az egészet – mondta. Hangsúlyozta, pedig nagyon nagy szükség lenne a tornateremre. A jelenlegi termük 300 fő befogadására alkalmas, az iskolába viszont több mint ezren járnak.

– Az aulában vagy jobb időben az udvaron tudjuk tartani a testnevelés órák egy részét, ez utóbbi hely azonban balesetveszélyes – mondta az igazgató. Hozzáfűzte, helyzetüket nehezíti, hogy az idei tanévtől a 9. évfolyamon már minden nap kell testnevelést tartaniuk, jövőre ezt még egy évfolyamon be kell vezetniük.

– Jó lenne tudnunk, miben bízhatunk, mire várhatunk. De jelenleg azt sem tudjuk, kihez fordulhatnánk kérdéseinkkel – fogalmazott az igazgató.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában