Helyi közélet

2013.01.22. 16:30

Szülő és gyerek együtt

Tiszatarján, Mezőcsát - Felzárkózási célokról és kezdeményezésekről egyeztettek a mezőcsáti kistérségben.

Tiszatarján, Mezőcsát - Felzárkózási célokról és kezdeményezésekről egyeztettek a mezőcsáti kistérségben.Mezőcsáton a Kistérségi Gyerekesély Irodát, míg Tiszatarjánban a nemrég indult Gyerekesély program keretében hamarosan megnyíló Biztos Kezdet Gyerekházakat tekintette meg Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár. A látogatáson a helyettes államtitkár fontosnak nevezte a helyi vezetőkkel és a felzárkózásban dolgozó szakemberekkel való egyeztetést, és azt, hogy a programok megvalósítói és haszonélvezői érezzék, hogy kiemelt jelentőségű projektekben vesznek részt.

Összefogás

A kistérségi Gyerekesély projektek több település összefogásában zajlanak, a Mezőcsáti kistérségben hét önkormányzat tesz intézkedéséket a gyerekszegénység megszüntetésére. A munkájukhoz pályázati úton 533 millió forint uniós támogatást kapnak. A projekt haszonélvezői nem csak a gyerekek, hanem a térség szakemberei is, akik a szaktudásukat saját térségük felemelkedésére tudják kamatoztatni. Ez a kezdeményezés a komplex szemléletű felzárkózási fejlesztések sorát gyarapítja, a program alkotói hosszú távú elképzelésekben gondolkodnak, hiszen kistérségi stratégiát dolgoznak ki.

A program révén különböző, a gyerekekkel foglalkozó szakembereket ülnek egy asztalhoz, munkához, képzéshez jutnak a szülők. Ezenfelül hiányzó egészségügyi ellátást, pszichológusi foglalkozást biztosít a kezdeményezés.

A projekt keretében két Biztos Kezdet Gyerekház létesül, az ennek helyet adó épület felújításához helyi hátrányos helyzetű munkaerőt vonnak be. Ezekben a gyerekházakban integrált fejlesztés zajlik, együttműködve a már meglévő közösségi házakkal.

A koragyerekkori fejlesztő programok közül a Biztos Kezdet Gyerekházban egyedülálló módon szülő és gyerek együtt vesz részt a foglalkozásokon, ahol szakember segíti a szülőt a nevelésben a gyermeket a fejlődésben. 2012-ben az uniós forrásból létrejött önkormányzati fenntartású gyerekházakat 188 millió forinttal támogatta a kormány, amely 41 gyerekház működtetéséhez járul hozzá.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában