Helyi közélet

2013.01.21. 09:06

Rendkívüli közgyűlés Miskolcon

Miskolc -  Rendkívüli közgyűlési ülést hívott össze hétfőn 9 órára dr. Kriza Ákos , Miskolc polgármestere. Munkatársunk helyszíni tudósítása!

Miskolc -  Rendkívüli közgyűlési ülést hívott össze hétfőn 9 órára dr. Kriza Ákos , Miskolc polgármestere. Munkatársunk helyszíni tudósítása!

Dr. Kriza Ákos polgármester a rendkívüli közgyűlési ülés kapcsán elmondta, azért volt szükséges ennek összehívása, mert nem halasztható pályázati döntésre van szükség. A projektet dr. Kiss Gábor alpolgármester ismertette: "A projekt célja, az önkormányzati intézmények energetikai fejlesztése. Az érintett intézmények állapotát minden képviselő ismeri, zömében óvodai infrastruktúrához tartozó épületek ezek. Megépülések óta csupán kisebb felújításokon estek át, ezért az energetikai megújítás szükségszerű. Azért is, mert így 40-50 százalék energetikai megtakarítás érhető el."

A projekt része - az energetikai felújítások mellett - egyes épületekben a komfortfokozati megújítás is, például nyílászárók cseréje, a hőleadók cseréje, gépészeti belső átalakítások, stb.

A pályázaton belül két projetk van, a másodikba tartozik a Miskolci Leánykollégium felújítása.

A projekt támogatása 85 százalékos.

Első projekt: 500 millió forint - 425 millió támogatás

Második projekt: 250 millió - 212 millió támogatás.

Tompa Sándor, a szocialista frakció tagja elmondta: "Egyik szemünk sír, a másik nevet. Hiszen egy olyan pályázati előterjesztésről beszélünk, ami rendkívül fontos a város életében. De nem értünk egyet, hogy sürgősséggel terjesztették elő. Képviselőknek lehetőséget kell biztosítani az előterjesztés előkészítésében, de ebben mi hátrányban vagyunk. Nem tudjuk pontosan, miért ezeket az iskolákat, óvodákat választották ki, nem tudjuk, mi a célja a városnak a Miskolci Leánykollégiummal. Milyen hosszabb távú elképzelésbe illeszkednek ezen felújítások? Az igaz, hogy a világtrend azt mutatja, az energiaárak emelkednek, ezért fontos, hogy ezen épületek felújítására kapjunk uniós forrásokat. De fontosnak tartottuk volna, ha ezt az előterjesztést a szakbizottságok megtekinthetik, vagy éppen azon képviselők, akiknek a körzetét érintik a fejlesztések." "

"De fontos volna a panelprogram folytatása is" - emelte ki Tompa Sándor a napirend kapcsán. Hozzátette: "Szkeptikusak vagyunk a tekintetben, hogy milyen lobbi ereje van a városnak, hogy ezek a pályázatok sikeresek legyenek." Kiemelte, hogy a csanyiki pályázattal nem nyert pénzeket Miskolc az uniótól. Majd felszólította a polgármestert, vonja be a miskolciakat, a képviselőket az ilyen fejlesztések előkészítésébe.

Jakab Péter (Jobbik) képviselő hangsúlyozta: a Jobbik támogatja az előterjesztést, de nem ért egyet azzal, hogy iskolák fejlesztésére csupán 700 milliót kap a város, míg a roma központra 1700 milliót is tudunk költeni. A polgármester felszólította: maradjon a témánál a jobbikos képviselő. Mire Jakab Péter így fogalmazott: "Polgármester úr, ön bukott ember Miskolcon."

Pakusza Zoltán (Jobbik). "Ez nagy volumenű projekt, ezért kérem a városvezetést, hogy a miskolci vállalkozók kapjanak ebben szerepet. Illetve mi lesz a központi leánykollégiummal? Mi a városvezetés célja ezzel az épülettel?"

Dr. Mokrai Mihály: "Hogy lehet gépészeti átalakítást úgy elkészíteni, hogy az épület funkciója nincs eldöntve."

Dr. Nánási-Kocsis Norbert (Fidesz) : üdvözölte, hogy a Katowice úti óvoda belekerült ebben a csomagba.

Dr. Kiss Gábor alpolgármester az épületek kiválasztása kapcsán elmondta: "A MIHŐ szakemberei a teljes intézménystruktúrára készítettek adatbázist, amely alapján kiválasztották a projektben részt vevő intézményeket. A Diósgyőri Uszoda helyzete indokolttá teszi, hogy mindenképp fejlesszék."

Rostás László főépítész: "A gépészeti átalakítás általános, cellás rendszerű, amely a későbbiekben bővíthető."

Dr. Kriza Ákos polgármester a vita végén reagált Jakab Péter szavaira: "Ön több ízben minősített már képviselőket, jó lenne, ha először tükörbe nézve, volt-e életében olyan eredmény, amire büszke lehet, letett-e valamit az asztalra. Utána minősítene."

A napirendet 22 igennel elfogadta a testület.

ÉM 


Miskolc - Rendkívüli testületi ülésre hívta össze dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere a miskolci önkormányzati képviselőket hétfő reggel 9 órára.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában