Helyi közélet

2013.01.04. 11:56

Orvosi ügyelet – változás előtt

Miskolc - Egy évig húzódott a miskolci háziorvosi ügyelet tenderének kiírása. A pályázóknak két hetet adtak...

Miskolc - Egy évig húzódott a miskolci háziorvosi ügyelet tenderének kiírása. A pályázóknak két hetet adtak...A miskolci önkormányzat pályázatot írt ki a felnőtt és gyermek központi háziorvosi ügyeletek ellátására, valamint a fogorvosi ügyelet ellátásában való közreműködésre.

Nehézségeik voltak

Az önkormányzat kötelező feladatát jelentő ügyeleti ellátás külső szolgáltató bevonásával történő működtetéséről szóló előterjesztést még a 2011. november 17-i közgyűlési ülésen tárgyalta sürgősséggel(!) a grémium. Az előterjesztő dr. Kriza Ákos polgármester volt, aki – mint a jegyzőkönyvből is kiderül – szervezési és ellátási nehézségekkel okolta a változást. Mint az illetékes bizottság elnöke, dr. Kovács László (maga is miskolci háziorvos) hozzászólásában kiemelte: a felnőtt háziorvosi ügyelet a leglényegesebb pontja az anyagnak. Elmondta: a tervezet komoly előrelépést jelentene, ugyanis az Országos Mentőszolgálattal, a sürgősségi ellátással és a háziorvosi ügyelettel közös diszpécserszolgálat, amelyet az Országos Mentőszolgálat üzemeltetné, és ott, az erre a feladatra kiképzett szakemberek döntenék el, hogy milyen intézkedés szükséges. Előnyként említette, hogy a miskolci háziorvosok nem volnának kötelezve az ügyeletre, a közbeszerzési pályázat nyertesének kötelezettsége volna biztosítani a humán erőforrást. Hátrányként emelte ki, hogy a jelenlegi 2 telephely – az egyik a vasgyári, a másik a Csabai kapui – felnőtt háziorvosi ügyelet közül az egyik megszűnik. Ezt ellenzéki képviselők is nyomatékosították, mondván: így Répáshutától Kistokajig a most 2 autóval működő ügyelet 1 autóval fog kijárni a betegekhez. Egyik településrészből a másikba 30-40 perc is lehet az átjutás.

Az előterjesztést végül kiegészítésekkel elfogadták, ám a közbeszerzési tender csak bő egy év múlva, 2012 december 19-én jelent meg. (Hogy mi tartott több mint egy évig, nem tudtuk meg, lévén a városházi szóvivő – akin keresztül a nyilatkozókhoz vezethetne az út – e héten szabadságon van, az illetékes bizottság elnöke pedig azt mondta: a határozatot követően mint elnöknek nem volt feladata a pályázat sorsának követése.) A jelentkezés 2013. január 3-án lejárt.

Ki lesz a nyerő?

Arra: hány pályázat érkezett be, közülük mennyi felel meg a kiírásban szereplő követelményeknek, s egyáltalán: a témára visszatérünk. 

Az egyesülés nem is pályáz(hat)ott...

Korábban a Miskolci Vállalkozó Háziorvosi Rendszert Működtető Egyesülés gondolkodott abban, hogy az ügyeleti ellátást átvenné a várostól – végül is ők valósítják meg, kár közbeiktatni más közreműködőt –, így megkérdeztük Soltész Rudolf igazgatót, pályáztak-e. Válasza szerint a kiírásban olyan szoros feltételek szerepeltek, amelyek eleve kizárták a lehetőségét. Egyébként az a véleményük, hogy fontos az ügyeleti ellátás, de öregedőben a miskolci háziorvosok (átlag 57 év), sokuk számára egyre megterhelőbb, főleg az éjszakai ügyelet, így örülnek, ha megszűnik a kötelező jellege, s csak azok vesznek majd részt benne, akik ezt önként vállalják.

ÉM-SzK

Számokban

A kiírás szerint...

A felnőtt ügyelet a jelenlegi 2 helyett 1 telephelyen valósulna meg, ám a mostani 12 plusz 3 óra helyett 24 órában, fele autóval, és fele orvossal.


Az érintett terület és teljes lakosságszám:

  • Miskolc: 166 656 fő, 
  • Kistokaj: 2 162 fő, 
  • Bükkszentkereszt: 1 217 fő, 
  • Répáshuta: 504 fő.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában