Helyi közélet

2013.01.14. 19:54

Nem engedték a drágítást Tiszaújvárosban

Tiszaújváros - A javasolt 22 helyett csak 4,2 százalékos szemétdíjemelést hagyott jóvá a tiszaújvárosi testület.

Tiszaújváros - A javasolt 22 helyett csak 4,2 százalékos szemétdíjemelést hagyott jóvá a tiszaújvárosi testület.

Tiszaújváros Önkormányzatának Képviselő-testülete december végi rendkívüli ülésén nem fogadta el az AVE Miskolc Kft. a város idei hulladékkezelési díjaira vonatkozó 22 százalékos emelési javaslatát. Az önkormányzat alapelve, hogy igyekszik megvédeni a városi lakosságot a nagyobb díjemelkedéstől. A testület így 4,2 százalékos díjemelést hagyott jóvá, amelyet viszont a szolgáltató cég kevesell. Számításaik szerint így 21,5 millió forint éves veszteségük keletkezik, amelyet – meglátásuk szerint – az önkormányzatnak fognak kiszámlázni.

Vitatható a kompenzáció

A képviselő-testület ülésén a napirend tárgyalásakor elhangzott, hogy a díjmódosításra a hulladékról szóló törvény 91. § (2) bekezdése tekinthető irányadónak, mely szerint a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj megállapításáért felelős miniszter részére biztosított felhatalmazás alapján megalkotott rendelet hatályba lépéséig a közszolgáltató a 2012. december 31-én alkalmazott bruttó díjhoz képest legfeljebb 4,2 százalékkal megemelt mértékű díjat alkalmazhat.

Ne legyen nagy a teher!

Elhangzott továbbá, hogy a települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szakmai szabályairól szóló 64/2008. (XII.28.) Kormányrendelet értelmében, ha a közszolgáltatási díjat az önkormányzat a közszolgáltató által kalkulált díjnál alacsonyabb mértékben állapítja meg, a különbséget díjkompenzáció formájában köteles a közszolgáltatónak megtéríteni. Ugyanakkor jogszabályi rendelkezés alapján az önkormányzat 2013. január 1-jétől nem jogosult a hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapítására, így a díjkompenzáció megfizetésének kötelezettsége is vitatható.

A napirend keretében Farkas Zoltánné képviselő elmondta, hogy a kisebb mértékű díjemelés elfogadható, a korábbi javaslat ugyanis nagy mértékben megterhelte volna a lakosságot. Bráz György polgármester is kifejtette, hogy a cél az, hogy minél kevesebb teher nehezedjen a lakosságra és ez a díjemelés ennek megfelel.

Később drágulhat

Hegedűs Tamás, az AVE Miskolc Kft. üzletágvezetője kijelentette, hogy az általuk beterjesztett díjemelés mértékétől nem tudnak eltekinteni. Hozzátette, hogy a képviselő-testület hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy a lakosság felé milyen mértékű díjemelést hagy jóvá, ugyanakkor a cégnek a hatályos jogi szabályozás alapján lehetősége van arra, hogy a különbözetet az önkormányzat felé érvényesítse.

Bráz György polgármester végül utalt arra, hogy várhatóan a díjak jelentősen emelkedni fognak, azonban ezt már nem Tiszaújváros Önkormányzata fogja megállapítani.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában