Helyi közélet

2013.01.15. 18:52

Menzát reformálnának egy mintaprogrammal

Borsod-Abaúj-Zemplén - Egészségesebbé tenné az óvodai és iskolai közétkeztetést a most induló program.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Egészségesebbé tenné az óvodai és iskolai közétkeztetést a most induló program.Békés megyéből indult az a menza mintaprogram Mintamenza néven, amelyet kedden mutattak be a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve székházában. A munkaértekezletre főként élelmezésvezetőket hívtak, akik majd az iskolák és óvodák menzáin alkalmazhatnák a tervek szerint a programot. Az elképzeléseket (amelyeket Békés megyében már alkalmaznak, és a fővárosban is sok a jelentkező rá) dr. Sárosi Tamás Békés megye tiszti főorvosa ismertette. Mint mondta, azért kezdeményezték a reformok beindítását, mert egy 2009-es óvodai táplálkozás-egészségügyi felmérés siralmas adatokat produkált. A negatív tapasztalatok után keresték meg Prohászka Bélát, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnökét, akinek segítségével dolgozták ki az egészséges ételekre épülő programot.

– Egyedülálló, hogy egy állami szervezet összefog egy általa ellenőrzött szalmai szervezettel a közös célért – fogalmazott Sárosi Tamás. Hangsúlyozta, a mintamenza bevezetése nem kerül több pénzbe. és úgy működik, hogy a szakmai tanácsok segítségével összeállított étrendet az ÁNTSZ is ellenőrzi.

Dr. Asztalos Ágnes megyei tisztifőorvos lapunknak elmondta, támogatják a program elindítását, olyannyira, hogy a hivatalon belül külön csoport is alakult a kiemelt feladatra. Hamarosan ki is küldik a megye összes közétkeztetést ellátó intézményébe a tájékoztató anyagokat.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában