Helyi közélet

2013.01.04. 16:01

Megkötve: sállal és reformokkal

Miskolc - Sállal kötötték össze kezüket a földeses diákok, ez szimbolizálta, hogy az oktatási reformok megkötik őket.

Miskolc - Sállal kötötték össze kezüket a földeses diákok, ez szimbolizálta, hogy az oktatási reformok megkötik őket.„Teremtsenek munkahelyet, lehetőségeket, a magyar diákoknak, akkor itthon maradnak” – fogalmazta meg kritikáját a hallgatói szerződéssel szemben Valcsev Petra, a Földes Ferenc Gimnázium 11.-es tanulója. És ő volt az, aki péntek délelőttre összehívta a földeses diákokat egy rendkívüli iskolagyűlésre. Rövid időn belül ugyanis több olyan változás, módosítás is érintette a felvételi előtt állókat, amelyről tájékozódniuk kell. A tájékoztatás mellett azonban tiltakoztak is a diákok: a keretszámok, a tandíj, egyes szakok megszüntetése, illetve fizetőssé tétele, valamint a hallgatói szerződés ellen.

A keretszámokkal kapcsolatban elmondták: igaz, hogy a kormány 50 ezret ígér, de a forrás, amit az egyetemeknek biztosít, csak 10 ezerre elegendő. „A DVTK stadion 10445 férőhelyes, akkor el lehet képzelni, hogy ez a keretszám mit jelent” – érzékeltette az egyik diák.

Sokan kifogásolták azt, hogy az évekkel ezelőtti álmaik a mostani változások értelmében semmivé váltak, elérhetetlennek tűnnek.

„Mérnöknek készültem, rengeteg erőt, energiát fektettem eddig is abba, hogy elérjem a célom. Most, a törvényi változások miatt, azonban kétséges, hogy a befektetett munkámnak meg legyen az eredménye” – mondta Kovács Soma, aki 9.-es a Földes gimnáziumban. Ő és évfolyamtársai fakultációválasztás előtt állnak, amely későbbi továbbtanulásukat is meghatározhatja. A választást azonban nehezíti, hogy a felőoktatás jelenlegi helyzetében nehéz a döntés, úgy tűnik, korábbi terveiket át kell gondolniuk.

Kovács Soma szerint az oktatási törvény változásai a felsőtízezernek kedveznek, míg a kevésbé tehetősek kimaradhatnak a felsőoktatásból.

Álmok, vagy más?

„Kitűztem egy célt, úgy gondoltam, addig küzdök, amíg el nem érem. A mostani helyzetben azonban választanom kell, kövessem az álmaimat, vagy mondjak le róluk” – fogalmazott Ferencsák Dóra, az egyik felszólaló. Hozzátette: átfogó reformokat szeretnének, melybe a diákok, akiket valójában érint, is beleszólhatnak. És szeretnék – folytatta –, hogy az állam teremtsen megfelelő körülményeket a továbbtanuláshoz, és ahhoz, hogy a diákok itthon maradhassanak, és ez utóbbit ne a röghözkötéssel, azaz a hallgatói szerződéssel akarják elérni.

Valcsev Petra, a rendkívüli iskolagyűlés összehívója arról beszélt, hogy sajnálattal tapasztalta, a december 19-i tüntetésen, amelyet a Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzata szervezett, kevés középiskolás volt. Ezért tartotta fontosnak, hogy iskolán belül megszervezzék a tiltakozást. Kifogásolta, hogy az érettségizők, két hónappal a felvételi előtt, nem tudják a férőhelyeket, nem tudják, mire számíthatnak.

„Miért tüntetünk? Mert a mostani helyzet nem a diákok érdekeit szolgálja, de a szomorú az, hogy senkiét sem” – hangsúlyozta.

A demonstráció végén arra szólították fel a diákokat, hogy kössenek sálat a kezükre, ezzel szimbolizálva, hogy a kormány intézkedései megkötik a diákokat.

ÉM-NSZR



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában