Helyi közélet

2013.01.31. 12:26

Már "bontják" a falakat Lyukóban

Miskolc - Január elején elindult a komplex telepprogram, melyre 150 milliót nyert Miskolc.

Miskolc - Január elején elindult a komplex telepprogram, melyre 150 milliót nyert Miskolc."Nem a telepet, a falakat bontják le” – így magyarázta el a program lényegét Kovács Kamilla, a program szakmai vezetője még tavaly, amikor Miskolc még a pályázás előtt állt. Azt is elmondta: a komplex telepprogram a szegregált telepeken élőket tenné alkalmassá az integrálódásra. „Tulajdonképpen a telepeken és a város más részein élők közti falat próbálja lebontani” – fogalmazott.

A pályázatot azóta megnyerte Miskolc, és január 1-én elindult a munka a Lyukóvölgyben. Hogy egészen pontosan mi, arról most is Kovács Kamillát kérdeztük. „Az első három hónap a bizalomépítésről szól. A helyben élők megismerkednek a program tartalmával és a projektben dolgozó szakemberekkel, illetve a szakemberek is megismerik a helyben élők életkörülményeit, problémáit, elvárásait. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy tartunk egy tájékoztató rendezvényt, melyre személyesen hívtunk meg minden érintettet. Akik valamilyen okból nem tudnak részt venni a tájékoztatón, őket személyes beszélgetés keretében tájékoztatjuk a lehetőségekről. Hivatalosan egy egyszerű jelentkezési lapon lehet a részvételi szándékot jelezni. Minden jelentkezőt felkeres egy szociális munkás, ez alkalommal egy hosszabb interjú keretében felméri a jelentkező társadalmi-szociális helyzetét, egyéni kompetenciáit, a jellemző problémák kialakulásának okait. Ennek alapján a szociális munkás az ügyféllel együtt kialakítja az egyéni fejlesztési tervet, ami a közös munka alapja lesz. Ez tartalmazza azt a személyre szabott szolgáltatási csomagot, melyek leginkább segítheti a társadalmi integrációt” – válaszolta.

Betanító képzés

Mennyire nyitottak a programra a megkeresettek? „A helyben élőket már a program tervezésébe is bevontuk, nem érte őket váratlanul a szociális munkások megjelenése. Szinte mindenki nyitottan és örömmel fogadta a program indulását” – tudtuk meg.

Mikor indul a képzésük? „A programban három betanító képzés közül választhatnak a helyben élők és lehetőség nyílik a felzárkóztató képzés keretében a 7-8. osztály befejezésére is. Legkorábban, idén áprilisban, a betonozó képzés indul el. Azt követi majd a betanított festő és kőműves képzés, 2014. elején indul a kerti munkás képzés, melybe már azok is bekapcsolódhatnak akik a addigra a program keretében fejezték be e 8 általánost” – ismertette.

A telepprogram egyik központi része egy úgynevezett csillagpont ház építése. Ez a helyi közösségi ház lenne. A munkákat már elkezdték, jelenleg a belső terek kialakítása van folyamatban, várhatólag március végére készül el a közösségi ház – tudtuk meg.

Lapunk arra is ígéretet kapott, hogy márciusban a helyszínen győzödhetünk meg arról, hogyan néz ki a program a gyakorlatban.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában