Helyi közélet

2013.01.22. 20:52

Kazánprogram: fűt és foglalkoztat

Borsod-Abaúj-Zemplén - Elkezdődött a Kazánprogram 2.0; megyénkben 114 település kapott biomassza kazánra támogatást.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Elkezdődött a Kazánprogram 2.0; megyénkben 114 település kapott biomassza kazánra támogatást.Az első Kazánprogram 2011. októberében indult. „A program tervezésekor úgy számoltunk, hogy a biomassza kazánok üzembe állításával havonta akár 70 százalék energia-megtakarítás is elérhető lesz” – kaptuk a választ a Belügyminisztériumtól. Azt is megtudtuk: megyénkben közel 885 millió forint támogatást osztottak ki ilyen célra.

Van olyan település, amely már a Kazánprogram első részében is nyert, most újra pályáztak és sikeresek voltak.

Ilyen például Alsózsolca is: először két kazánra nyertek pénzt, azóta az idősek otthonát és a napközit ezekkel fűtik. Az idén pedig egy kazán telepítésére kaptak lehetőséget – mondta Zsíros Sándorné polgármester. Az elnyert támogatás összege: közel 8,1 millió forint, melyből a kazán telepítése 6,2 millió, a közfoglalkoztatási bér 1,8 millió forint. Alsózsolca új fűtési rendszere a Központi Konyha kazánházába lesz telepítve, amely jelenleg a konyha és az óvoda épületét látja el. Ezáltal a két épület fűtési rendszerének teljesítménye javul – hangsúlyozta a polgármester.

Azt is elmondta: a program főbb haszna, hogy elősegíti a közfoglalkoztatást, hiszen a dolgozók gyűjtik be az önkormányzati és egyéb területekről a gallyakat, aprítékolásra alkalmas növényeket, amellyel fűtenek. Hozzátette: emellett a lakosság által begyűjtött és beszállított fa aprítékolását is vállaljuk.

Zsíros Sándorné elmondta: a konkrét megtakarítás csak egy teljes év üzemidő után lesz mérhető, de arra számítanak, hogy a kazán működtetésével 20-30 százalékos lesz a megtakarítás.

Cserébe viszik a fát

Harsányban azonban már vannak adatok, hiszen az iskolájukban, közel 100 millió forintos energetikai korszerűsítésnek köszönhetően, már működik ilyen fűtési rendszer. Szabó Gergely polgármester szerint eddig közel 50 százalékos megtakarítást eredményezett.

A Kazánprogram 2.0-val pedig több mint 6 millió forintot nyertek. Ebből megépítik az új kazánházat a hivatalba, illetve közfoglalkoztatásra is jut. A település vezetője szerint önkormányzati területeken több évre elegendő fűtési alapanyag van, de vannak olyan elhanyagolt magánterületek, amelyeket a fanyesedék fejébe kitakarít az önkormányzat. Illetve a lakosságtól is begyűjtik a fűteni valót.

Éppúgy, mint Hernádnémetiben, ahol Orosz Zsolt polgármester elmondta: ők is a lakosságtól gyűjtenek nyesedéket, amellyel kiválóan lehet fűteni.

Tavaly is nyertek a Kazánprogramon, egyik kazán a hivatalba, másik a bölcsődébe került, és most is beszerelhetnek majd kettőt. A támogatás összege – az ő esetükben – 5-7 millió forint. A település vezetője arról beszélt, hogy az eddigi tapasztalat az, napközben teljesen ki tudják váltani a gázfűtést, ennek köszönhetően felére csökkent s fűtési költségük.

A Kazánprogram 2.0-val Miskolc is nyert, összesen 12,7 millió forintos támogatást. Ennek köszönhetően a Miskolci Vadasparkba két biokazán kerül : a főépületbe és az öltöző épületbe, ahol a fűtés gázkazánokkal történik – tudtuk meg Dobos Tímea városházi szóvivőtől.

Azt is elmondta: a vadaspark területén és a városon belül keletkező gallyakat, nyesedékeket, aprítékot lehet felhasználni a biokazánokban, kiváltva ezzel a drága gázfűtést.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában