Helyi közélet

2013.01.20. 18:13

Iskolatábla – Réz Attila

<span style="font-size: 13px;">Miskolc - Arany betűkkel írjuk fel azoknak a pedagógusoknak a nevét képzeletbeli iskolatáblánkra, akik nem csak tanítványaik számára, de Miskolc városnak is meghatározó személyiségei, akikre büszkék vagyunk. Ilyen Réz Attila, testnevelő tanár.

Miskolc - Arany betűkkel írjuk fel azoknak a pedagógusoknak a nevét képzeletbeli iskolatáblánkra, akik nem csak tanítványaik számára, de Miskolc városnak is meghatározó személyiségei, akikre büszkék vagyunk. Ilyen Réz Attila, testnevelő tanár.

Mint fiatal pedagógust ismertem meg a Fazekas utcai Általános Iskolában, diákkoromban. Jó hangulatú óráit máig szívesen idézem fel, melyek változatos mozgássorra épültek, és mindenki sikerélményhez juthatott. Emlékszem, a zsámolyugrás nem volt az erősségem, a kötélmászás annál inkább. Tanár Úr segített a feladatok sikeres megvalósításában és észrevette ki miben kiemelkedően jó, miben tehetséges. Dicsérő szava nem maradt el, és tudjuk, hogy milyen fontos ez a gyermekek számára. Változatosan felépített óráinak emléke máig megmaradt bennem és diáktársaimban. Többen az Ő példáját követve (példakép, mely kell a felnövekvő gyermekeknek) lettek sportot szerető emberek, valamely sportág oktatói, illetve sportolók.

Tanár Úr Diósgyőr szülötte. Az Egri Tanárképző Főiskolán szerzett testnevelés – biológia szakos diplomát. Pályáját a miskolci Fazekas utcai Általános Iskolában kezdte és onnan vonult nyugállományba. Iskolája kosárlabda csapatának edzői tevékenysége mellett a MEAFC egyetemi kosárlabda csapat edzői teendőit is végezte. A DVTK-ban a Súlyemelő Szakosztály edzőjeként sok-sok ifjú tehetséget ismert és karolt fel, akik közül világbajnoki bronzérmesek is kikerültek. Jelenleg a B-A-Z megyei Súlyemelő Szövetség alelnöke, nemzetközi versenybíró, járja a világot, s viszi szeretett városunk és a magyar sport jó hírét. A B-A-Z megyei diákolimpiák országos elődöntője előkészítésének aktív részese.

Magánéletéről mit tudhatunk?

Két fiúgyermek boldog édesapja. Kisebbik fia édesapja nyomdokaiba lépve tenisz edzőként tevékenykedik. Felesége szintén pedagógus. S mi, pedagógusok nem öregszünk! Fiatalságunk titka az alkotási vágy, tudásunk átadása, hivatásunk szeretete, a gyermekek nevelésébe vetett hitünk. Így van ezzel Attila Tanár Úr is, akin nem fog az idő. Fiatalos lendülete, melyet diákként tapasztaltam, máig megmaradt. Kívánom, töltse nyugdíjas éveit jó egészségben, szeretett családja és az Őt szerető, tisztelő barátai, ismerősei körében. Fedezzen föl és támogasson minél több tehetséget, hiszen a „kőben is benne van a szobor”. S ha nem is lesz mindenkiből élsportoló, a sport nyújt egy nemes tartást, pozitív életszemléletet, melyre mindenkinek szüksége van.

Dr. Somhegyi Annamáriát és Nanszákné Dr. Cserfalvi Ilonát idézve:

„… az örömmel végzett testmozgás hatására az agyban olyan kémiai anyagok szabadulnak fel, amelyek szükségesek az önmagunkkal való megelégedettség érzéséhez, a helyes önértékeléshez. Másrészt pedig, ha a sportot társakkal végezzük, akkor olyan alapvetően szükséges együttélési szabályokat sajátítunk el és gyakorlunk be, amelyeket más élethelyzetekben nemigen tudunk megtanulni és gyakorolni. Ilyen az együttműködés, a nemes versengés, a szabálytisztelet, a társak teljesítményének értékelése, a siker és a kudarc elviselése, a nehézségek kitartó leküzdésének öröme és sikerélménye.”

Üdvözlettel tanítványa és ma már kollégája

Győrffy László Jánosné

a miskolci Selyemréti Általános és Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola pedagógusa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában