Helyi közélet

2013.01.09. 08:38

Felsőoktatás: csak február közepén tájékozódjanak!

Miskolc - Megjelent a felsőoktatási tájékoztató, de még sok a kérdés.

Miskolc - Megjelent a felsőoktatási tájékoztató, de még sok a kérdés.Rádi Melindát a jogi pálya érdekli, Veres Mártont viszont a turizmus és vendéglátás. Mindketten az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium végzős diákjai. Már mindketten tanulmányozták a napokban megjelent felvételi tájékoztatót, de egyáltalán nem nyugodtak, mert még sok a bizonytalanság a felsőoktatás körül. Nem lehet tudni például, hogy melyik egyetemre és képzésre hány állami ösztöndíjas hallgatót vesznek föl.

Márton azt mondja, megpróbál bejutni valamelyik fővárosi egyetemre, mert szerinte Budapest az ország központja, és ott van az emberek egyötöde, de ha nem sikerül, akkor sem esik kétségbe, hiszen valamilyen szakmát is tanulhat. Melindát viszont csak a jogi pálya érdekli, és ragaszkodik is ehhez.

Állandó változásban

Meglátása szerint nagy a bizonytalanság most a felsőoktatás körül, a következő hetekben változások várhatók, és ez mindenkit összezavar. A fiatalok megértik, hogy reformokra van szükség, de véleményük szerint kiszámíthatóbban kellene ezeket végrehajtani.

Mit tudnak az egyetemek? – kérdeztük Fekete Sándortól, a Miskolci Egyetem tanulmányi szakreferensétől, aki lapunknak elmondta: a legnagyobb gond az, hogy még semelyik intézmény sem tudja, hogy szeptembertől mennyi állami ösztöndíjas és mennyi önköltséges helye lesz. (Azaz hány diák tanulhat ingyen és mennyinek kell térítést fizetnie.)

– Valószínűleg a ponthatárok szabják majd meg a létszámot – tette hozzá a szakember, megjegyezve –, a kormány most 55 ezer ingyenes helyről beszél, ami a tavalyihoz képest 20 százalékos emelés. Tehát a Miskolci Egyetem is ilyen arányú növekedéssel számol.

Megtudtuk: a Miskolci Egyetem képzései hasonlóak a tavalyihoz, egy-két új szak indul csak, és változás várható a felsőfokú szakképzés terén, mely felsőoktatási szakképzéssé alakul. Ez azt jelenti, hogy szigorítják a feltételeket, és még jelenleg is folyik néhány szak akkreditálása. A változások a felvételi tájékoztató kiegészítő füzetében jelennek majd meg január 31-éig. Fekete Sándor azt javasolja a középiskolák végzőseinek, hogy csak február közepén kezdjenek el tájékozódni, mert addig valószínűleg több változás is történik a felsőoktatás terén.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában