Helyi közélet

2013.01.09. 11:18

Egy fiatal gazda sikere

Rásonysápberencs - A hatékonyságot és az eredményességet sokszor a gépek állapota határozza meg.

Rásonysápberencs - A hatékonyságot és az eredményességet sokszor a gépek állapota határozza meg.

Az abaúji dombok közé simuló kis falvacskában, Rásonysápberencsen él Bortnyik Kornél. Csupán 30 kilométerre található a település a megyeszékhelytől, mégis sokak számára ismeretlen. Ez a község is az elnéptelenedés és a munkanélküliség fogságába került. A fiatalok, akik maradnak a faluban, kényszerűségből teszik.

Támogatásból erőgép

Mégis miért vállalja egy fiatal a gazdálkodást egy ilyen környezetben?- teszi fel a kérdést önmagának is Bortnyik Kornél. Már gyermek koromban láttam ezt a tevékenységet, hiszen édesapám a Szikszói Állami Gazdaságban dolgozott, és sokszor tartottam vele - mondja. A kárpótlás során és a részarány-tulajdonok birtokba vétele után szüleim gazdálkodni kezdtek. Először csak a saját földeken termesztettek szántóföldi növényeket, majd a gazdaságot bérelt földekkel bővítették. 2008-ban pályázatot adtam be a Fiatal Gazda pályázatra. Ebben is fő irányvonal az volt, hogy szüleim már vállalkozói és őstermelői formában is ezzel foglalkoztak. Így tevékenységemet 2008 októberétől mint nyertes fiatal gazda kezdtem el a gazdálkodási munkámat. A támogatásból egy 135 lóerős erőgépet vásároltam. A munkagépeket a szüleim biztosítják a föld megműveléséhez.

Főleg szántóföldi növényeket termeszt a családi gazdaság, így én is ezzel foglalkozom, hiszen a sok évi tapasztalatokat így kamatoztatni tudom - jelentette ki Bortnyik Kornél. Persze egy mai fiatal számára a tanulás és az ismeretszerzés is nagyon fontos, mivel szép, de nagyon kiszámíthatatlan és bizonytalan a földművelés. Mindig is érdekeltek a gépek, ezért Gödöllőn a Szent István Egyetemen mezőgazdasági gépészmérnöki diplomát szereztem mesterfokon. Ma már nagyfokú a mezőgazdaságban a gépesítés és elengedhetetlen ezeknek az új technológiáknak a megismerése, illetve használata, hiszen a hatékonyságot és az eredményességet sokszor a gépek állapota határozza meg. Tagja vagyok a Borsodi Fiatal Gazdák Egyesületének. Itt tapasztalatokat cserélünk és tanácsokkal, ötletekkel látjuk el egymást. Úgy gondolom, hogy igazán jól élni csak falun lehet, sőt ma már olyan a technikai fejlettség, hogy teljes és komfortos életet tud biztosítani.

ÉM - BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában