Helyi közélet

2013.01.28. 12:02

Csúsznak lefelé a családok

Miskolc - Ma már nem csak a segélyből élő szülők gyermekei nélkülöznek.

Miskolc - Ma már nem csak a segélyből élő szülők gyermekei nélkülöznek.Az óvodapedagógusok, a tanárok és a védőnők is úgy látják: a családok egyre szegényebbek, és azoknál is romlik a helyzet, ahol az egyik vagy mindkét szülő dolgozik. Az UNICEF felmérése is ezt igazolja. Ebből az derül ki, hogy Magyarországon az utóbbi időben nem csupán a munkanélküli vagy a segélyekből élő családok gyerekei tengődnek, hanem azokban a lecsúszó családokban is, amelyekben a szülőknek van keresetük. Tizennégy kérdést tettek fel a kutatók a családoknak, többek között arra voltak kíváncsiak, esznek-e eleget a gyerekek, van-e otthon internet, vagy hely, hogy áthívják játszani a barátaikat. A kutatás szerint a középosztályba sorolható gyerekek majdnem negyven százaléka nélkülözni kényszerül.

Legyen ingyenes!

A miskolci Mesevár Óvodában azt tapasztalják a pedagógusok, hogy a szülők egyre nehezebben tudják előteremteni a megélhetésre való pénzt – mondta el lapunknak Havril Istvánné tagóvodavezető. Jelezte: sok olyan családjuk van, melyek néhány 100 forint miatt esnek el bizonyos kedvezményektől, ami megnehezíti a helyzetüket. Az árulkodó jelek pedig, hogy például egyre nehezebb valamilyen előadásra vagy kirándulásra pénzt összeszedni, és a szülők kérik is, inkább ingyenes programokra vigye a gyerekeket az óvoda. Az éhezés ugyan nem jellemző – teszi hozzá a tagóvodavezető, de a nyaralást egyre kevesebb család engedheti meg magának. Ezt 1-1 napos kirándulással vagy strandolással váltják ki. Karácsonykor pedig azzal szembesültek az óvodapedagógusok, hogy a gyerekek sokkal kevesebb ajándékot kaptak, mint az előző években.

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatója, Pásztorné Bakó Márta úgy fogalmazott: a diákok helyzetén ők is látják, hogy gazdaságilag nem megy jól a városnak, a megyének. Bár tapasztalatai szerint néhány családban inkább az a baj, hogy nem fordítanak kellő gondot a gyerekre. Vannak olyan többgyermekes szülők például, akik nemtörődömségből nem intézik el a kedvezményes étkezést, és a gyerek két zsemlén van egész nap, vagy kóla és csokis csiga az ebédje. Az igazgató hozzátette: a diákokban nem tudatosul, hogy ők szegények, sokszor nem is tudják, milyen anyagi gondjaik vannak a szüleiknek.

A védőnők sem tudtak jó hírrel szolgálni. Balog Ildikó, a Miskolci Egyesített Szociális Egészségügyi és Gyermekvédelmi Intézmény szakmai igazgatóhelyettese arról számolt be lapunknak, hogy a megyeszékhelyen a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek száma egyre növekszik. Ők azok a gyerekek, akiknek szüleik nem dolgoznak.

Egyre kevesebb

Ahol dolgozik legalább az egyik szülő, ott is egyre kevesebb pénzből kell gazdálkodni, rájuk viszont az a jellemző, hogy igyekeznek ügyesen beosztani azt a keveset. És bár a középréteghez tartozó gyerekek nem éheznek, de rosszabb minőségű és olcsóbb ételeket esznek: ritkábban jutnak húshoz, tejtermékhez, friss gyümölcshöz. Nyaralásra, színházra, mozira pedig nem igen jut – tette hozzá az igazgatóhelyettes.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában