Helyi közélet

2013.01.31. 11:04

Az apukák és a pénzügyek

Debrecen - A költségeket alacsonyabbnak, a megtakarítási képességüket pedig magasabbnak gondolják a valósnál.

Debrecen - A költségeket alacsonyabbnak, a megtakarítási képességüket pedig magasabbnak gondolják a valósnál.A férfiak többségét az első gyermekük születéséig nem nagyon érdekli a pénz. Ahogyan azonban apává válnak, felébred bennük a felelősségérzet és elkezdenek tudatosan foglalkozni a pénzügyekkel. Sokan kisapaként kötik az első biztosításukat és kezdenek el befektetések iránt érdeklődni - számol be tapasztalatairól Szopper Zsófia független pénzügyi tanácsadó, magánpénzügyi szakértő.

Jó, ha van...

Hogyan teremtsenek biztos jövőt gyermeküknek az apukák? Sok apuka esik abba a hibába, hogy megérezve az apaság felelősségét hirtelen nagy összegű életbiztosítást köt. Szopper Zsófia szerint ugyan fontos a gondoskodás és jó ha van életbiztosítás, mégsem az a legelső amire gondolni kell. A hosszú lejáratú életbiztosítással kombinált befektetéssel hosszú távú kötelezettséget jelent, aminek gyakran az a vége, hogy egy előre nem látott élethelyzet miatt meg kell szüntetni pénzügyi konstrukciót - persze jelentős veszteséggel. Ez rendszerint azért van, mert az apukák nem reálisan számolnak a megnövekedett költségekkel, ami a gyermek vállalásával jár. Rendszerint a költségeket alacsonyabbnak, a megtakarítási képességüket pedig magasabbnak gondolják a valósnál.

Reálisan kell felmérni a helyzetet. A felkészülés az újszülött érkezésére a családok több százezer forintját emészti fel, mire mindent beszereznek a babakocsitól a bababútorokon át a ruhákig és a cumisüvegekig. Ezért érdemes minél előbb félretenni erre a célra.

Csak megfontoltan!

Emellett a gyermek nevelése is folyamatos kiadásokkal jár, és ez az összeg évről évre csak nő – a különórák már általános iskolában százezreket vihetnek el évente. Ugyanakkor az anya jövedelme a gyes, gyed alatt lecsökken, amivel szintén kalkulálni kell.

Költsünk megfontoltan és ne vállaljunk nagy terheket. A legfontosabb megfontoltan költeni. Már a gyermekvárás idején érdemes odafigyelni a kiadásokra. Ne költsünk felesleges dolgokra és nézzünk meg a kínálatot, mert lehet, hogy a kevésbé ismert márkájú babakocsi is ugyanolyan jó, mint a márkás hasonmása, csak tízezrekkel kevesebbe kerül – ilyen kérdésekben jól jön a férfiak racionalitása. Ugyanakkor törekedni kell a rendszeres megtakarításra. Amikor megtakarításról beszélünk, nem kell feltétlen nagy összegre gondolni.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában