Helyi közélet

2013.01.09. 19:08

Átvétel után átalakítás

Miskolc - Január elsejétől a tankerületek átvették az iskolákat, de még van tennivaló bőven.

Miskolc - Január elsejétől a tankerületek átvették az iskolákat, de még van tennivaló bőven.Gond nélkül történt (és még történik) az oktatási intézmények átadás-átvétele, nyilatkozta lapunknak Mariscsák István, a Miskolci Tankerület igazgatója. Mint ismeretes, január 1-jétől az általános és középiskolák fenntartója a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) lett, melynek területi intézményei a tankerületek.

Kiegészülnek

Mariscsák István elmondta: a Miskolci Tankerület összesen 63 intézmény fenntartója, közülük 34-nek a működtetője is. Az átvétel folyamatában a következő lépés az ingatlan-használati és vagyonkezelési szerződések megkötése lesz. A tankerületet a Városház tér 13. szám alatt lehet majd megtalálni, de a munkatársak csak egy-két hét múlva költöznek ide. Egyelőre a városházán és a Selyemréten, a megyei intézményműködtető központ helyén (mely március 31-éig működik) dolgoznak. Az igazgató elmondta azt is: jelenleg a tankerületnek 9 munkatársa van, de folyamatosan egészülnek ki új kollégákkal. Ők korábban vagy intézményvezetők voltak, vagy az önkormányzatoknál intézmény-fenntartási, –irányítási munkákat végeztek.

A KIK sajtófőnökétől megtudtuk: a 3 ezer főnél kisebb lélekszámú települések közül megyénkben 7 kistelepülés jelezte, hogy az állami működtetés helyett maga szeretné továbbra is működtetni az iskoláját, erre három kapott engedélyt: Berente, Füzér és Komlóska. Ugyanis ezen önkormányzatok igazolták kérelmükben, hogy a működtetéshez szükséges gazdasági és jövedelemtermelő képességgel rendelkeznek.

A 3 ezer fő feletti települések közül megyénkben 21 szerette volna az államnak átadni köznevelési intézményeik működtetését, közülük 15 település vállalta, hogy hozzájárulást fizet az államnak és lemond iskolái működtetéséről.

Néhány iskolának egyelőre megbízott igazgatója van. Ezért kérdeztük a sajtófőnöktől, hogyan történik a jövőben az igazgatóválasztás. Tájékoztatása szerint a tanév végéig mindenhol maradnak a megbízott igazgatók, az új igazgatói pályázatokat a KIK írja ki. A kinevezésről az oktatásért felelős miniszter dönt majd.

Készül a szabályozás

Egyelőre tisztázatlan a szakszolgálatok (logopédia, fejlesztőpedagógia, pszichológia, pályaválasztási tanácsadás) működése, vetettük föl. Ezzel kapcsolatban a sajtófőnök jelezte: a megyében a tavaly decemberi kimutatások szerint 26 intézmény lát el szakszolgálati feladatokat is. Az új köznevelési rendszerben a szakszolgálati feladatok ellátása a megyeközponti tankerület szakmai hatásköre. A szakszolgálatok ugyanúgy fognak működni, mint eddig, ellátatlanul egyetlen terület sem marad. A fenntartónak az a törekvése, hogy a korábbinál hatékonyabb legyen ez a rendszer, az ehhez szükséges jogi szabályozás hamarosan megtörténik, melynek nyomán a szakszolgálati intézményi struktúra átalakítását a KIK végrehajtja.

Egyelőre nincs gond

– Egyelőre nincsenek napi, működési gondok az intézményekben – jelezte lapunknak Szendrei Zoltán, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének regionális ügyvivője. Mint fogalmazott: január első heteiben még minden iskolának van annyi tartaléka, hogy minden úgy működjön, mint eddig. De például új szerződéseket kellene kötni a beszállítókkal, munkaszerződést kellene kötni a pedagógusokkal, de ezek egyelőre nem történtek meg.

Az érdekvédő hozzátette: dolgozók elbocsátásáról nem kapott hírt, arról viszont igen, hogy az iskolák gazdaságvezetője már nem kapja tovább a vezetői pótlékot, mivel a vezetői feladatok átkerültek valamelyik intézményműködtetőhöz.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában