Helyi közélet

2013.01.22. 15:13

Akiken nem fogott ki a központi írásbeli

Miskolc - Nagy Fruzsina 47-47 pontos teszteket írt, Novák Márk pedig megkapta a maximális 50-et a matek-feladatlapjára.

Miskolc - Nagy Fruzsina 47-47 pontos teszteket írt, Novák Márk pedig megkapta a maximális 50-et a matek-feladatlapjára.Akármilyen nehéz is volt némelyik feladat a központi írásbelin, akadtak olyan diákok, akik maximális vagy ahhoz közeli pontszámot kaptak tesztjeikre. A Bársony János Általános Iskolában két ilyen tanulót is találtunk. Nagy Fruzsina a magyar- és a matek-feladatsort is 47-47 pontra oldotta meg (50 a maximum).

– Rengeteget gyakoroltam apukámmal – meséli Fruzsina. – Igaz, apa tesitanár, de nagyon ért a matekhoz. Jártam előkészítőre az iskolámba, de a Herman Gimnáziumba is, ott szeretnék ugyanis tovább tanulni.

Fruzsinától megtudjuk, amikor átnézte az írásbeli feladatait, kicsit megijedt a határozóktól a matekban pedig a koordinátarendszertől, de aztán sikerült mindent megoldania. Szeptembertől szeretne a Herman Ottó Gimnázium diákja lenni, és bár minden tantárgy kiválóan megy neki, de a matematika mellett döntött, és most, hogy ilyen jól sikerült az írásbeli, nagy esélye van bejutni a gimnázium matektagozatára. A jó eredmény nem meglepő, hiszen Fruzsina sok-sok versenyen járt már eddig is, igaz, nem matekból, hanem magyarból, történelemből és angolból mutathatta meg tudását.

Versenyekre jár

Osztálytársa, Novák Márk a matematika-tesztjére maximális, azaz 50 pontot kapott. Márk a Földes Ferenc Gimnázium spec. matek osztályába készül, ezek után nagy eséllyel.

– Kiskorom óta jól megy a matek. Az alsós tanárnőm figyelt föl rám, és második osztálytól rendszeresen járok versenyekre – mondta.

Megtudjuk tőle, amikor a felvételin átnézte a feladatokat, érezte, hogy menni fog, és miután megoldotta azokat, tudta, hogy jól sikerült.

Elmeséli: a versenyeken ennél nehezebb példákkal kell megküzdenie, igaz, ott más jellegűek a feladatok. Márktól azt kérdeztük, hogyan lehetne más diákokkal is megszerettetni a matematikát. Véleménye szerint leginkább játékos feladatokon keresztül. Ő maga nem tud választ adni arra, hogy miért szereti, azzal magyarázza, hogy reál beállítottságú, és ugyanúgy kedveli a fizikát és a kémiát is.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában