Helyi közélet

2013.01.31. 15:20

Aki szegény, idén is az marad

Debrecen - Az átlagosnál kevesebbet keresők fizetési borítéka idén sem lesz vastagabb.

Debrecen - Az átlagosnál kevesebbet keresők fizetési borítéka idén sem lesz vastagabb.Ezekben a napokban kapják kézhez a dolgozók az idei első fizetésüket, kérdés, hogy (a 2013. évi adóváltozások tükrében) kinek mekkora summa üti a markát.

Kevésbé látványos

A személyi jövedelmünket érintő változások az idén kevésbé látványosan módosítják a nettó fizetésünk összegét, persze nem mindegy, hogy mennyit keresünk. Gábor, az egyik multinacionális cég kereskedelmi igazgatója például (a maga 1 millió forintos bruttó fizetésével) már akkor sem értette, hogy miért a magafajta felső-középosztálybelieket kell az államnak támogatni, amikor a kormány bevezette az egykulcsos jövedelemadót. Baráti körben „el is ejtette”, hogy alapítványt fog tenni, aminek felajánlja azt az összeget ami ilyen módon a zsebében marad.

Semmi különös...

Vele ellentétben a havi bruttó 202 ezer forint alatt keresők nem észlelnek majd változást a nettójukban, hiszen rájuk már tavaly sem vonatkozott a szuperbruttó (a 27 százalékos adóalap-kiegészítés), miközben a jövedelmük messze a korábbi nyugdíjjárulék-plafon alatt marad. A BDO Magyarország elemzéséből kiderül, hogy a havi brutó 202 ezer és 660 ezer forint között keresők egyértelműen profitálnak majd a változásokból. Egy gyermektelen munkavállaló, ha az aktuális 238 ezer forintos átlagbérrel rendelkezik, mindössze 1 555 forinttal visz haza többet, mint tavaly, 500 ezer forint bruttó mellett azonban már 12 ezer 847 forint a nettó növekmény.

Óriási a kontraszt

Júlia tanárként, több évtizedes katedrai múlttal a háta mögött most tízezer forinttal kevesebbet keres, mint az egykulcsos szja bevezetése előtt. Neki például nehéz megmagyarázni azt, hogy a havi bruttó 660 ezer forintos fizetéssel rendelkező topmenedzser szomszédja idén januárban 19 ezer 786 forinttal többet kap kézhez, mint amennyi a decemberi nettó fizetése volt. Ezeket a kispénzű embereket a jelen helyzetükben nyilvánvalóan az sem vigasztalja, hogy aki havi bruttó egymilliónál is többet keres, az 2013-ban kevesebb pénzt vihet haza.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában